Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠKOLA MALAC GENIJALAC Naši polaznici nisu genijalci, već razigrana djeca poput vaših malaca!
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

ŠKOLA MALAC GENIJALAC Naši polaznici nisu genijalci, već razigrana djeca poput vaših malaca!

Kako na splitskim Skalicama stasaju dica kojima matematika postaje igra

Rijetki su oni koji nisu vidjeli djecu od 4 do 12 godina na Supertalent showu kako isključivo u glavi u svega par sekundi zbrajaju nizove brojeva, a koji se prikazuju brže nego što ih mi odrasli stignemo pročitati - bez papira i olovke. 

Sigurno ste pomislili: 'Ova djeca moraju biti posebno nadarena?'

Ne, ova djeca nisu iznadprosječno nadarena niti genijalci od rođenja, već su tu 'obična' djeca, onakva kakvu viđate svaki dan na igralištu, na plaži ili ako ste roditelj u vašem dnevnom boravku. 

Ipak, ima jedna razlika - oni su polaznici škole za intelektualni razvoj Malac Genijalac koja već 4 godine djeluje i u Splitu. Više od 500 splitskih roditelja proteklih godina dalo je svoje povjerenje ovoj međunarodnoj školi, a neke od njihovih reakcija možete pogledati u videu ispod.


U Sukoišanskoj 22, na splitskim Skalicama, nalazi se centar međunarodne škole Malac Genijalac, ujedno i nositelj franšize Hikari mentalne aritmetike. Na svijetu postoji više od 185 škola Malac Genijalac, te u više od 15 zemalja diljem svijeta. U Hrvatskoj se nalazi čak 11 centara u isto toliko gradova, međutim jedino škola Malac Genijalac primjenjuje originalni program Mentalne Aritmetike Hikari光 iz Japana - zemlje kolijevke mentalne aritmetike.

Što mentalno računanje ima veze s rastom intelektualnih sposobnosti, rastom koncentracije i boljim uspjehom u školi? 

Sigurno biste bili ponosni kad bi vaše dijete moglo mentalno zbrajati dvoznamenkaste brojeve i sudjelovati na talent natjecanjima, ali neki će se zapitati, koja je korist od takvih vještina kada na svakom smartphoneu imamo kalkulatore koji u sekundi mogu izračunati najkompleksniju matematičku operaciju?

Voditeljica splitskog centra škole Malac Genijalac, učiteljica Dajana Dvornik ima odgovor:

- Mentalna aritmetika ili drugačije rečeno 'računanje u glavi' nije cilj našeg programa, već samo metoda uz koju razvijamo intelektualne sposobnosti djeteta. Mentalna aritmetika je metoda koja je uvela revoluciju u pristupu matematici i logičkom zaključivanju. Dopustite mi da vam pojasnim.

Ljudski mozak sastoji se od dvije polutke: lijeve, zadužene za logičko i analitičko promišljanje te desne, zadužene za kreativnost i intuiciju. Standardni pristup učenja matematike koji smo svi prošli i koji još uvijek se uči u školama, aktivira prvenstveno lijevu, logičku polutku mozga. Kako ona postaje dominantna, tijekom vremena događa se da desna, kreativna strana ostane zapostavljena te se ne razvija podjednako kao lijeva. 

U našoj školi, uz korištenje mentalne aritmetike, potičemo djecu podjednako upotrebljavati lijevu i desnu stranu mozga. To radimo uz računaljku abakus soroban, putem programa Total Brain Development kojim se aktivira rad cijelog uma te VAK metodom, koji uključuje tri osjetila (vid, sluh, dodir). Uz sve navedeno, djeca matematici pristupaju na kreativan i vizualan način te tako potičemo razvoj kako lijeve tako i desne polutke. Upravo takvim pristupom dječji mozak se podjednako razvija u najvažnijoj dobi za razvoj. Kao rezultat, poboljšava se niz sposobnosti kao što su pamćenje, dolazi do povećanja inteligencije i koncentracije te se razvija mašta i vizualizacija. Nakon samo nekoliko mjeseci naši polaznici lakše i spremnije pristupaju svim izazovima koje će život staviti pred njih, odnosno stječu sposobnosti koje im ostaju za cijeli život.


I matematika prestaje biti bauk? 

- Da! - odgovora nam učiteljica Dvornik. 

- Pristup matematici i matematičkim problemima postaje jednostavniji i lakši; ona prestaje biti suhoparna, zamorna i odbojna, a djeca kroče kroz svijet matematike na skroz drugačiji i opušteniji način. I da, lakše savladavaju školsko gradivo - poručuje nam učiteljica Dvornik.

Djeca upijaju kao spužve, ali isključivo u dobi od 4-12?

Ono što je zajedničko svim ljudskim bićima je da mozak najintenzivniji razvoj doživljava u ranom djetinjstvu, od 4 do 12 godine. Odatle i dolazi ona narodna “Djeca upijaju kao spužve”. I to je (nažalost) razlog zašto odrasli ne mogu savladati mentalnu aritmetiku i biti dio Malca Genijalca, dok s druge strane, djeca imaju jedinstvenu priliku u formativnim godinama za intelektualni razvoj dobiti najviše za maksimalni razvoj kognitivnih sposobnosti. Stoga nije ni čudno da su mnoge zapadne obrazovane institucije prigrlile japansku metodu mentalne aritmetike u svoje javne obrazovne programe.


Polaznici Mentalne aritmetike

Kako se u dobi od 4 do 12 godine razvije s čak 90% sinapsi i neuronskih veza u kojima se krije znanje, učiteljica Dvornik dodatno objašnjava: 

- Jako je bitno da upravo u tim godinama djeca razviju što veći broj sinapsi i neuronskih veza koje formiraju znanje. I to program Malca Genijalca omogućava. On predstavlja trening mozga čime se razvijaju sposobnosti koje im kasnije olakšavaju učenje bilo kakvog tipa - u školi, glazbi, sportu i ostalim dodatnim aktivnostima. A osim što djeca postaju bolja u svim aktivnostima, prirodno povećavaju razinu koncentracije i fokusiranja na jednu stvar, bilo to domaća zadaća, praćenje nastave u redovnoj školi i čak za vrijeme igre.

Mentalna aritmetika & Numicon 

Dva su programa u splitskom centru Malac Genijalac. Za djecu od 4 do 12 godina namijenjen je program Mentalne aritmetike, a za mališane od 3 do 6 godina, program Numicon. Kratko ćemo vam ih predstaviti.

Mentalna aritmetika 


Abakus za vježbanje Mentalne aritmetike

Mentalna aritmetika se radi na abakusu te se savladavaju četiri osnovne matematičke operacije - zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje. Nakon savladavanja djeca su u stanju obavljati složene računske operacije bez korištenja pomagala, isključivo misaonim putem. Brzo računanje jasan je pokazatelj da su djeca unaprijedili sposobnosti kao što su jasna vizualizacija, pamćenje, logičko zaključivanje, fokus, koncentracija, analitičnost. Učenje se odvija u malim grupama (od 6 do 12 polaznika), kroz zabavne aktivnosti, različite igre i natjecanja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera te pozitivni emocionalni odnosi. Program je prilagođen uzrastima te postoje sljedeće starosne skupine: Vrtićka dob – A grupa (od 4 do 6 godina); Mlađa školska dob – B grupa (prvi i drugi razred OŠ); Srednja školska dob – C grupa (treći, četvrti, peti i šesti razred OŠ).

Numicon 


Numicon oblici

S druge strane, Numicon je namijenjen najmlađima - djeci isključivo vrtićke dobi. Numicon je didaktičko-matematički sustav kojim se razvijaju rane matematičke sposobnosti. Razvili su ga stručnjaci sa sveučilišta Oxford, poznat je širom svijeta, a 2015. godine proglašen je najboljom svjetskom edukativnom matematičkom metodom (Education Resources Awards (ERA).

Učenje se odvija kroz igru pomoću Numicon oblika, a djeca usvajaju pojam broja, odnose među brojeva, brojevne sustave, osnovne računske operacije te različite matematičke obrasce. Ono što će biti zanimljivo djeci i roditeljima je što se program Numicom odvija uz Montessori didaktičke igračke koje su proteklih godina stekle planetarnu popularnost i postale omiljene igračke mališana, ali i roditelja, jer igra s njima ne dosadi poput igre s konvencionalnim igračkama. Također, Numicon se oslanja na VAK metodu i učenje putem različitih osjetila čime se cijeli um razvija podjednako.

Razvitak samopouzdanja je prvo što roditelji primijete

Kao šlag na kraju, učiteljica Dajana ispričala nam je na koji način djeca razvijaju samopouzdanje u školi Malac Genijalac.

- Kao što smo već rekli, isključivo djeca u dobi od 4 do 12 godina sposobna su savladati metode mentalne aritmetike. I kada oni postignu određenu vještinu računanja, redovito se dogodi da njihovi roditelji ne mogu pratiti njihov napredak. I tada djeca u jednom trenutku spoznaju da oni znaju nešto što njihovi roditelji ne znaju! A moramo priznati, nekad ih čak ni mi učitelji ne možemo pratiti. I upravo ta spoznaja djecu oduševi! Osjećaju se posebnim, znaju nešto što 'veliki' ne znaju i to ih napuni samopouzdanjem koje im kasnije olakšava pristup u školskom gradivu, pri izlasku na ploču u razredu, usmenom odgovaranju te boljim socijalnim odnosima s vršnjacima i odraslima - objašnjava nam učiteljica Dvornik.


Stignu li djeca biti djeca?

Neki će sigurno pomisliti da je učenje matematike i općenito učenje u predškolskoj dobi, pa iako bilo to na najprikladniji način svojevrsno opterećivanje djeteta. Iz škole Malac Genijalac tvrde drugačije.

- Djeca trebaju biti djeca i nikako ne smiju biti pretrpana obavezama u tako ranoj fazi života. Upravo iz tog razloga, Numicon i Mentalna aritmetika odvija se samo jedanput tjedno, u dva, odnosno tri vezana sata. Tako su djeca kod nas samo jednom tjedno i pohađanje Malca neće ih opteretiti, a ostat će im dovoljno vremena za igru, druženje s roditeljima i prijateljima. A što se tiče vježbanja kod kuće, ono je poželjno, ali i zabavno. Malac Genijalac škola svim svojim polaznicima pruža web aplikaciju za interaktivno rješavanje domaćih zadaća i svega 15 minuta vježbanja dnevno dovoljno je za pratiti gradivo - poručuje učiteljica Dvornik. 

U školi Malac Genijalac do kraja rujna traju upisi u 8. generaciju, a za sve zainteresirane roditelje organiziraju se besplatni ogledni satovi gdje možete vidjeti kako izgleda sama nastava te uz pomoć učiteljica zajedno odabrati program za vaše dijete.

Prijave za upise na Mentalnu aritmetiku u Numicon moguće su na broj 385 98 953 7624 ili putem obrazac na web stranici www.malacgenijalac.hr/split/. Također, za dodatne informacije možete posjetiti Facebook stranicu i Instagram profil splitskog centra škole Malac Genijalac.

Više stotina roditelja iz Splita u protekle četiri godine prepustilo je djecu u škole Malac Genijalac, a nama starijima jedino može biti žao ovako nešto nismo imali kad smo i mi bili Malci. 

Vaša reakcija na temu