Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SKRIVENI GRAD Javna tura antifašističkim spomenicima Splita
Kultura Piše: Dalmatinski portal

SKRIVENI GRAD Javna tura antifašističkim spomenicima Splita

Kreće su u nedjelju u 17 sati s Bačvica

Na Šetalištu Bačvice će u nedjelju u 17 sati Jere Kuzmanić i Tea Truta voditi turu antifašističkim spomenicima i javnim prostorima koje je ta spomenička baština formirala. Tura se održava u sklopu programa Skriveni grad u organizaciji Kino kluba Split.

Tura ima planiranih pet postaja za duži razgovor i kreće na području šetališta Bačvice. Druga postaja je Katalinićev brijeg i njegov kompleks, zatim slijedi šetnja spuštanjem preko željeznice do splitske luke i ulazak u centar grada. Proučavanjem materijala evidentno je da i sama raspršenost spomeničkih ploča u centru i Varošu ocrtava mnogobrojnost splitskih antifašista i boraca na koju će se osvrnuti kroz dvije postaje, a šetnju završiti kod memorijalnog kompleksa na Općini. 

Obnova poslijeratnog razrušenog Splita planski je sadržavala niz većih spomeničkih kompleksa, a oni poput spomenika kod današnje Općine imali su uz memorijalnu funkciju i onu suočavanja s traumom. Strelovitu urbanizaciju grada pratila je i memorijalizacija ratnih prostora kojima se ujedno stvaralo nove, cjelovito uređene javne prostore ili oplemenjivalo i restauriralo postojeće. Neke od opservacija na turi oslonit će se se i na knjigu o ilegalnim štamparijama Splita Marinka Božića pod naslovom ‘Ubojito slovo’ (1978.) polemizirajući i ulogu pisane riječi u reprodukciji antifašizma i memorije.

Program Skriveni grad kombinira urbanizam, arhitekturu i audiovizualne medije, a podijeljen je na predavanja, istraživanje, praktični rad, produkciju i prezentaciju radova realiziranih kroz program. Predavanja obuhvaćaju različite, manje poznate teme vezane uz spomeničku baštinu, otkrivajući kako čitanje prošlosti oblikuje sadašnjost i postavlja svjetonazorske temelje za moguće budućnosti, te o spomenicima kao načinu obilježavanja događaja i definiranja javnog prostora. Predavanja će održati Nataša Bodrožić, Daša Gazde, Tea Truta i Jere Kuzmanić, Srećko Horvat. Voditelji programa su Igor Bezinović i Sunčica Fradelić.

Više o predavanjima pročitajte ovdje.

Vaša reakcija na temu