Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SKROZ DRUKČIJE: Publika ovacijama nagradila premijeru dramu 'Okretište'

SKROZ DRUKČIJE: Publika ovacijama nagradila premijeru dramu 'Okretište'

Redatelj je majstorski uprizorio Karakašev roman

Dugotrajnim pljeskom publika u splitskom HNK ispratila je premijeru drame 'Okretište' u režiji Dina Mustafića. Predstava je nastala prema nagrađivanom romanu Damira Karakaša

'Okretište' govori o tihoj naknadnoj borbi brutalno napadnutog Karakaša i njegovim pokušajima da smogne snage za nastavak života. 

Drama se gotovo 90 minuta prati u dahu, a više nego odlično Karakaša je utjelovio Mijo Jurišić. Suprugu je igrala Petra Kovačić Botić koja je također odigrala pohvalno. Uspjela je prenijeti emociju supruge koja suosjeća s njim i rastrgana je u njegovoj borbi s demonima, no, zajedno pobjeđuju. Preostali glumački ansambl Ana Marija Veselčić, Nenad Srdelić, Arijana Čulina, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Anastasija Jankovska, Filip Radoš i Luka Čerjan zaslužuju pohvale. Redatelj je dobro posložio tim. 

Autor nikada nije saznao tko ga je i zašto napao, kako je jednom rekao, možda je i bolje tako, ali su se na sceni itekako mogle osjetiti njegove unutarnje borbe, refleksije i osjećaji kako se nositi s tim. Krenuti u potragu za počiniteljima i osvetu ili oprostiti. Izabrao je svjetlo.

'Živ sam i dobro je', rečenica je koja jako odzvanja. 

Radnja nije linearna, ali se jako dobro prati, pa čak i ako se nije pročitao roman. Jednostavno, radi se o univerzalnim fragmentima koje je redatelj majstorski izvukao vani. 

Kritika se može izreći ponekim suvišnim pokretima, ali to su zaista detalji u odnosu na cjelinu.

Osim toga, na trenutke se može učiniti da je kraj banaliziran, sa sretnim ishodom nasuprot dominantnom unutarnjem mraku, ali je zapravo logično. U borbi tame i svjetla, između osvete i oprosta pobjeđuje najviši čin. Oprost i ljubav. 

Gotovo da nema čovjeka koji nije osjetio unutarnje borbe, koji nije bio na skliskom putu niskosti, ali onaj tko ga je pobijedio zna kolika je ljepota oprosta i mira.

'Živ sam i dobro je'.

Redatelj je primao čestitke nakon premijere, a njegova prva reakcija je da su imali izvrstan roman za predložak.

- Pred nama je bio ozbiljan umjetnički izazov, kako jedan introspektivni roman, tako osoban i intiman prebaciti u teatar. Željeli smo vizualnom nadogradnjom  unutrašnji svijet dobiti u onim reakcijama kojoj publici može biti uzbudljivo. To smo uspjeli, osjetio sam po feed backu publike - kazao je Mustafić.

Mijo Jurišić je otkrio da je bilo zeznuto igrati život čovjeka koji će sjediti u publici.

- Damir nam je pomogao, rekao nam je 'ljudi to je vaše' i da je zaista zadovoljan kako je refleksija inscenirana - rekao nam je glavni protagonist.

Nakon premijere Karakaš mu je rekao da je super sretan s izvedenim.

Mijo Jurišić nije štedio riječi pohvale na račun redatelja, kao ni Filip Radoš, još jednom odličan u povjerenim mu rolama.

Da je publika baš koncentrirano pratila izvedbu osjećaj je Petre Kovačić Botić.

Naglasila je odličnu suradnja s redateljem, njegove ideje i užitak rada na predstavi. 

Pored redatelja Dina Mustafića autorski tim predstave, dramaturginja Marina Vujčić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Maja Peruzović, skladateljica Tamara Obrovac, Alen Čelić zadužen za scenski pokret te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Tomislav Luetić su odradili odličan posao.

Glazbu Tamare Obrovac na sceni izvodili su za svaku pohvalu Goran Cetinić Koča i Pere Eranović

Damir Karakaš je, dodajmo, pogledao predstavu i potom tiho napustio teatar, nakon čestitki akterima.

Vaša reakcija na temu