Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Udruga 4 GRADA Dragodid Mali Šoltani dovršili gradnju bunje u Grohotama

Mali Šoltani dovršili gradnju bunje u Grohotama

Cilj izgradnje bunje je njegovanje nematerijalne baštine svoga zavičaja

Tehnikom nepravog svoda tj. samonosive konstrukcije bez vezivnog sredstva, nastavljena je gradnja 'krova' bunje. Kamene ploče se, sa svakim redom konzola, izbacuju prema unutra pod određenim nagibom. Sa svakim novim redom pokriva se svod i kućica svolta.
Tako je provedena i druga faza edukativne radionice prenošenja vještine suhozidnog graditeljstva u kamenu bez upotrebe vezivnog sredstva. Učenici su sudjelovali tako da su gradili svoje male svodove.

Cilj izgradnje bunje, poljske kućice, je njegovanje nematerijalne baštine svoga zavičaja s naglaskom na prenošenje vještine suhozidnog graditeljstva. Tako su učenici OŠ Grohote, uz pomoć stručnih voditelja Udruge 4 GRADA Dragodid Filipa Bubala, Andriana Nigoevića i Mislava Tovarca, a uz financijsku podršku Ministarstva kulture i stručnu pomoć Konzervatorskog odjela u Splitu te pod vodstvom svojih učitelja, osnaženi da dalje razvijaju i čuvaju od zaborava vještinu svojih predaka.

U rujanske radionice su se uključili roditelji i Šoltani - Boris i Josipa Begović za donacijom kamena za krov, Ivan Bezić i Ivan Vuletić za sudjelovanje u radionicama, stari šoltanski majstor koji vlada vještinom suhozidne gradnje Josip Zlendić iz Gornjeg Sela i njegova supruga Tonka Zlendić koja je za školske projekte često pekla kroštule te školska liječnica Ina Petric koja je osigurala smještaj voditeljima.

Vaša reakcija na temu