Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Spektakularnim koncertom završeni 5. Dani klasične gitare

Spektakularnim koncertom završeni 5. Dani klasične gitare

Prvi put je u Hrvatskoj izvedeno svih šest suita za violončelo J.S. Bacha

Spektakularnim koncertom u prepunoj crkvi sestara Ančela u Splitu su završeni 5. Dani klasične gitare. Petrit Ceku, jedan od najtraženijih mladih gitarista današnjice, splitsku je publiku ostavio bez daha nadahnutom i bravuroznom inerpretacijom Bachovih suita. Bilo je to prvi puta u Hrvatskoj da je svih šest suita za violončelo J.S. Bacha, u obradi za gitaru Valtera Dešpalja, izvedeno na jednom koncertu. Od samog početka koncerta, Ceku je imponirao svojom karizmom, virtuoznošću i uvjerljivošću izvedbe, dočaravši karaktere pojedinih stavaka pažljivo smišljenim dinamičkim planom i artikulacijom, tako da je splitska publika, među kojima su bili brojni učenici i studenti gitare pa sve do ljubitelja glazbe starije životne dobi,  bez daha slušala gotovo dvosatni gitaristički recital kakav se rijetko može čuti na svjetskim pozornicama.


Večer prije, u četvrtak u Wine&cheese baru Paradox, održana je gitaristička večer na kojoj je brojnoj publici atraktivne skladbe za gitaru u punom sjaju predstavio Splitski gitaristički kvartet. 

- Ove godine odlučili smo izaći iz uobičajenog koncertnog prostora, te približiti gitarističku glazbu publici koja inače nema naviku posjećivati koncerte klasične glazbe. Ta neformalna večer u ležernom ambijentu Paradoxa pokazala se kao pun pogodak budući da je publika s oduševljenjem prihvatila glazbene brojeve u izvedbi Splitskog gitarističkog kvarteta. Dodatni pokazatelj da je pokušaj uspio, jest da su se mnoga lica viđena tu večer pojavila i na sutrašnjem koncertu Petrita Cekua, tako da je gitara u Splitu uz već stalnu publiku svih generacija, dobila i nove poklonike - rekao je Josip Dragnić, direktor Dana klasične gitare.

- Ovogodišnji festival smo organizirali u iznimno teškim uvjetima. Split osim što nema koncertnu dvoranu, od ove sezone je ostao i bez Foyera, koji je jedini pristojni, profesionalni koncertni prostor u gradu. Uz to, tek u listopadu je Grad Split objavio rezultate financiranja za projekte u kulturi koji su za nas bili zapanjujući. Naime, Danima klasične gitare je bez ikakvih argumenata odobreno tri puta manje sredstava nego za prošlogodišnje izdanje koje je pak od publike i kritike bilo ocijenjeno najboljim do tada. Nakon pet godina manifestacije i ukupno petnaest koncerata, u pravilu uvijek pred prepunim auditorijem, mogu slobodno reći da se Split i klasična gitara vole, te izraziti nadu da će, uz već postojeću kvalitetnu potporu Ministarstva kulture i Splitsko-dalmatinske županije, i nova gradska administracija pružiti adekvatnu potporu ovom festivalu koji je prepoznat na nacionalnom, ali i na međunarodnom nivou - dodao je Dragnić.


Vaša reakcija na temu