Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Spli'ski krnjeval: Party počinje kad Baldasar preda vlast!

Spli'ski krnjeval: Party počinje kad Baldasar preda vlast!

Zumba na Rivi, predavanje na Prokurativama, tango na Žnjanu...

Počinje Spli'ski krnjeval. Službeni dio predaje ključeva Grada počinje u subotu, 18. veljače, u 11.15 sati podizanjem krnjevalske zastave na Pjaci te nakon toga u 11.30 krnjevalskim vjenčanjem ovogodišnjeg ljubavnog para na Rivi. Gradonačelnik Ivo Baldasar im kao kum poklanja ključ Grada, da probaju riješiti gradske probleme u ljubavi, kad već drugačije ne ide. Za ljubavni par odabiru se najistaknutiji mladić i djevojka koji su na neki specifičan način obilježili proteklu godinu. Tko će biti taj ljubavni par, ove godine će se otkriti tek na vjenčanju.


Velikog Cukuna koji vjenča mladence utjelovit će novinar Damir Šarac koji će odigrati i ključnu ulogu u osudi Krnje na pokladni utorak. Nakon vjenčanja kreće veliki zumba party na Rivi na kojem će sudjelovati brojni plesni instruktori iz regije i gosti iz Dominikanske Republike te na koji su pozvani svi građani. Zumba je, naime, ples i vježba za sve generacije, pa je idealna prilika za maškarati se i zumbati. Ukoliko bude kiše program se seli na Pjacu ispred Stare gradske vijećnice.

Predavanje o povijesti karnevala

Prof. Goran Borčić, bivši ravnatelj Muzeja grada Splita, inače i autor knjige 'Splitski karnevali', održat će u subotu, 18. veljače, u kavani Bajamonti u 17 sati predavanje na temu splitskih karnevala. Splitski krnjeval ima povijest daleko stariju od mnogih razvikanih svjetskih karnevala - u pisanim tragovima se pojavljuje obično pod 'Krabuljnim plesovima'. Krabuljni plesovi su se održavali na raznim lokacijama po gradu, pa je tako i danas Spli'ski krnjeval postao jedan festival brojnih krnjevalskih događanja po gradu. Tijekom 11 dana i noći izmjenjuju se dvadesetak različitih programa za sve generacije u kojemu svatko može pronaći sebe - kada skine svoju masku - i prepoznati se na plesnjacima u plesnim ritmovima tanga, salse, zumbe, techna, swinga ili retro glazbe.

Postoje brojne priče koje prate Spli'ski krnjeval, a jedna od prvih je upravo ona o tragičnoj zajedničkoj ljubavi Marka Marulića i njegovog prijatelja Papalića prema kćeri splitskog poglavara. Kako tada tako i danas ljubavne zgode nisu ništa manje aktualne, a upravo Marko Marulić kao prvi koji je ostavio pisani trag o krabuljnim plesovima, ali koji se i povukao u samostan nakon ljubavne tragedije koja ga je skoro koštala života, vječita je inspiracija tematike Spli'skog krnjevala.

Tango pod maskama

Tango pod maskama održat će se istog dana od 18 do 22.30 sati u klubu Gladiator na Žnjanu. Tango je davno prestao biti samo argentinskim i postao je pravim kulturnim naslijeđem svijeta. UNESCO ga je 2009. primio u obitelj svjetske nematerijalne kulturne baštine, a u europskim gradovima tango scene su već desetljećima aktivne. Organizacijom brojnih tečajeva, radionica, milongi i međunarodnih tango festivala i Split je značajan dio te kulturne mreže.

- Čak i ako ne plešete ovaj ples, slobodno navratite s prijateljima, neobvezno pogledajte, uživajte u pokretima splitskih i gostujućih tanguerosa. Očekujemo goste iz cijele Hrvatske. Ulaz je besplatan a organizator je Centar plesa pod vodstvom Zvonimira Mimice - poručuju organizatori.

Cijeli program se može detaljno pregledati na službenoj stranici Spli'skog krnjevala.

Vaša reakcija na temu