Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splićani na Bačvicama promatrali Merkurovu šetnju po Suncu

Splićani na Bačvicama promatrali Merkurovu šetnju po Suncu

Većinu vremena opservacija je bila onemogućena zbog lošeg vremena

Udruga Zvjezdano selo Mosor je jučer poslijepodne provela javno astronomsko promatranje prelaska Merkura preko Sunčevog diska. 

- Ta rijetka pojava, tzv. tranzit, započela je u 13.35 sati po našem vremenu, a potrajala je ukupno oko 5 i pol sati. Promatranje je provedeno s kupališta Bačvice, a privuklo je četrdesetak građana različitih uzrasta. Korišten je teleskop od 20 cm, a primijenjena je metoda projekcije - poručuju iz Zvjezdanog sela Mosor. 

Napominju kako je veći dio vremena, od početka tranzita do zalaska Sunca, opserviranje bilo onemogućeno oblacima koji su se brzo pomicali nebom, a uz to je neko vrijeme padala i kiša.

- Osim što je bilo vidljivo prvih desetak minuta Merkurove šetnje po Suncu, oblaci su se znali na kratko razići i kasnije, posljednji put nedugo nakon 16 sati. Merkur je bio vidljiv kao sićušan kružić, širok samo 10 lučnih sekunda, jasno ocrtan naspram sjajnog Sunčevog diska - pojašnjavaju iz Zvjezdanog sela Mosor.


Vaša reakcija na temu