Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Split u studenom postaje europski gitaristički centar

Split u studenom postaje europski gitaristički centar

Na četvrtom izdanju Dana klasične gitare nastupit će i legendarni Pavel Steidl

Četvrto izdanje Dana klasične gitare dovodi u Split eminentne svjetske gitariste: Pavela Steidla, Petrita Cekua i Petra Čulića

Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije od ove godine Dani klasične gitare postaju međunarodna manifestacija. Naime, na otvaranju DKG u petak 11. studenog, u 21h u Foyeru HNK Split, splitska publika će imati privilegij uživo slušati jednog od najvećih zvijezda u svijetu klasične gitare danas, legendarnog Pavela Steidla iz Češke. 

Pavel Steidl se ubraja među vodeće svjetske gitariste današnjice. Nakon što je 1982. godine osvojio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju 'Radio France' u Parizu, postao je jedan od najistaknutijih solista svoje generacije. Po navodima talijanskog gitarističkog časopisa 'Guitart' 2004. godine je po odabiru čitatelja proglašen gitaristom godine. Svirao je u više od 40 zemalja svijeta, među ostalima u Kanadi, Kini, Indiji, Japanu, Europi, Južnoj i Srednjoj Americi, a u Split dolazi netom nakon završetka jednomjesečne koncertne turneje u SAD-u. Nakon koncerta u Foyeru, Pavel Steidl će u subotu 12.11. održati predavanje i masterclass na kojem će sudjelovati splitski profeosri, studenti i učenici gitare, ali i mnogobrojni gosti iz drugih dijelova Hrvatske koji do sada nisu imali priliku uživo sresti ovog gitarističkog virtuoza.

Petrtit Ceku, jedan od najboljih i najtraženijih mladih gitarista današnjice, od kritike nazvan 'Pogorelićem gitare', nakon prošlogodišnjeg solističkog koncerta na otvaranju 3. Dana klasične gitare, ove godine se vraća u Split kako bi sa svojim kolegama Pedrom Ribeirom Rodriguesom i Tomislavom Vukšićem u formaciji Gitarskog trija Elogio predstavio bisere   komorne glazbe originalno napisane za trio gitara, kao i obrade kapitalnih dijela klasične glazbe u obradi samog Cekua te Darka Petrinjaka. Koncert je na rasporedu u subotu 12.11. u 19h u Muzeju grada Splita.


Petar Čulić, dugoratski gitarist, bivši učenik i student splitske glazbene škole i umjetničke akademije,osvajač je mnogobrojnih nagrada na gitarističkim natjecanjima diljem Europe. Do sada su mu izdana tri nosača zvuka, od kojih jedan sa autorskim skladbama za klasičnu gitaru. Obrazovao se na Umjetničkoj akademiji u Splitu i na prestižnoj gitarističkoj akademiji u Koblenzu (Njemačka) te je nastupao kao solist uz orkestre Rheinische Philharmonie, Mozart orchestra, Simfonijski orkestar Crne Gore, Komorni orkestar Hrvatske glazbene mladeži Nakon više od tisuću nastupa na pozornicama diljem svijeta, a prije koncertne turneje u dalekoj Australiji na koju odlazi u prosincu, predstavit će se splitskoj publici, na koncertu u nedjelju 13.11. u 20h u crkvi sv. Frane, atraktivnim repertoarom na kojem će se naći i njegove autorske skladbe.

Vaša reakcija na temu