Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Splitski učenici osmislili videoigricu namijenjenu malim turistima da uz pomoć kujice Belle upoznaju Dioklecijanovu palaču. Zaigrajte je i vi

Splitski učenici osmislili videoigricu namijenjenu malim turistima da uz pomoć kujice Belle upoznaju Dioklecijanovu palaču. Zaigrajte je i vi

'Radi se o jedinstvenom proizvodu', istaknula je Alijana Vukšić

U splitskom hotelu Cornaro održano je predstavljanje edukativne video igrice nastale kao partnerstvo Turističko-ugostiteljske škole Split i Elektrotehničke škole Split u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita, a u sklopu projekta Ministarstva turizma RH ‘Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam’. Direktorica Turističke zajednice Alijana Vukšić naglasila je kako su ovakvi projekti suradnje od iznimne važnosti za brendiranje destinacije i dodala.

- Od projekta ‘Chocolatina Diocletiana’ nastalog u suradnji sa Školom likovnih umjetnosti i svjetski poznatim čokolatijerom Marinkom Biškićem, preko slikovnice ‘Croatian Beauty’ u kojem psić kroz zanimljive ilustracije i stihove upoznaje svoju domovinu do maskica za mobitele koje svijetle u mraku, nastale u sklopu projekta 'Split night sky'… Surađivali smo na Gastro Adventima, dali svoju potporu i u projektu 'Najbolji dalmatinski suvenir' i dobili originalni magnet na bračkom kamenu s nizom atraktivnih lokacija grada, ovjekovječenih objektivom fotografkinje Lidije Lolić, koji smo uvrstili u službenu ponudu suvenira TZ grada Splita - ispričala je Alijana Vukšić.

Dodala je kako je rezultat njihove posljednje suradnje u 2021. godini digitalne tehnologije je edukativna igrica 'Treasure digging game' nastala kroz partnerstvo Turističko-ugostiteljske škole i Elektrotehničke škole. 

- Desktop verzija igrice je objavljena u rujnu prošle godine, a odnedavno je dostupna i kao aplikacija za tablete i mobitele i kao takva predstavlja zanimljiv dodatak turističkoj ponudi naše destinacije. Radi se o jedinstvenom proizvodu jer mali turisti moraju odgovoriti na niz zanimljivih pitanja o povijesti i kulturi grada, poznatim ličnostima i građevinama naše bogate kulturne baštine da bi psić koji je glavni protagonist ove igrice dobio dovoljno energije za obilazak cijele Dioklecijanove palače - kazala je.

Osmislili su je učenici spomenutih splitskih škola pod vodstvom svojih mentora Andree Bilandžić i Marina Ivandića. Profesorica se zahvalila svim partnerima i naglasila kako je ovaj projekt rezultat izvrsne suradnje među školama ali i rezultat osluškivanja potreba učenika.

- Inače, ovaj projekt provodi se pod paskom Ministarstva turizma RH, prijavljujemo se na njega svake godine, a za cilj ima da se napravi jedan novi turistički proizvod koji će upotpuniti lokalnu ponudu turističkih zajednica. Kako se nalazimo u digitalnom vremenu, odlučili smo se ove godine za videoigricu koja je namijenjena djeci turistima koji upoznaju Dioklecijanovu palaču. Ideja projekta bila je da maturanti smjera hotelijersko-turistički tehničar i smjera tehničar za računalstvo zajedničkim angažmanom omoguće malim turistima da uz pomoć kujice Belle upoznaju jezgru grada Splita i pomognu joj da što prije dođe do blaga koje se nalazi u podrumima Dioklecijanove palače. Ovaj projekt nam služi i za promociju zanimanja naših škola, želja nam je da privučemo najbolje učenike kod nas - poručila je Bilandžić. 

Igrica je poučna, edukativna i interaktivna aplikacija za djecu. 

- Osmišljena je tako da psić Bella trčkara ulicama grada, po povijesnoj Dioklecijanovoj palači, te se uz pomoć djece koja ga navode približava skrivenom blagu. Kada spominjemo blago, mislimo naravno na bogatstvo materijalne baštine na koje Bella nailazi u svojim obilascima. Budući da je prilagođena u tri razine prema zahtjevnosti sadržaja, igrica je odličan edukativan digitalni sadržaj i za nešto starije - poručila je Laura Jelača, učenica Turističko-ugostiteljske škole, kojoj ovo nije prvi projekt na kojem je radila. 

- Zadaci su mješoviti, od općih pitanja o gradu, pa do jednostavnih slagalica u tipu puzzli ili memory kartica prilagođenih različitim dječjim uzrastima. Ova je aplikacija, uz hrvatski, prevedena i na još četiri strana jezika koje učimo u školi: engleskom, talijanskom, njemačkom i francuskom, a što su lektorirali naši profesori. Svakim točnim odgovorom psić je korak bliže blagu, a osoba koja vodi Bellu kroz njezinu avanturu bogatija je za nova saznanja. Također, napravili smo i društvene mreže za videoigricu gdje možete saznati detalje. Za sada su reakcije onih koji su igrali našu igru odlične, osim turista, cilj je bio i na zabavan način informirati i djecu našeg grada da nauče nešto novo o mjestu u kojem žive. Split nije samo more, sunce i kava na Rivi - poručili su.

Vaša reakcija na temu