Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Stalno ste zabrinuti? Pomozite si uz ove tri tehnike za smirenje

Stalno ste zabrinuti? Pomozite si uz ove tri tehnike za smirenje

Izrazita je razlika između razmišljanja o svim aspektima neke situacije i o opsjednutosti, odnosno brige oko svega što bi moglo poći po zlu

U redu je razmisliti o svim aspektima situacije u kojoj ste se našli, no kada postanete opsjednuti razmišljanjem o tome što bi se loše moglo dogoditi, to može izazvati tjeskobu i djelovati iscrpljujuće, piše 24sata.

Izrazita je razlika između razmišljanja o svim aspektima neke situacije i o opsjednutosti, odnosno brige oko svega što bi moglo poći po zlu. Prekomjerno razmišljanje o takvim stvarima lako dovodi do tjeskobe i relativno je često jer imamo potrebu držati sve pod kontrolom.

To može biti vrlo iscrpljujuće, pa klinička psihologinja dr. sc. Julie Smith preporučuje da  isprobate ova tri vrlo konkretna savjeta uz pomoć kojih biste se mogli riješiti te navike: 

1. Osvijestite te situacije

Kad god se uhvatite da previše razmišljate ili da bi vas mogle početi opsjedati mučne misli, ili strah, osvijestite taj proces.

- Ne možete prestati raditi nešto dok to radite na autopilotu. Najbolji način za izgradnju te svijesti je pisanje dnevnika na kraju svakog dana - kaže. Ovaj bi vam postupak trebao pomoći da uočite kada se takva situacija javlja, te da ju možete zaustaviti prije nego postane previše iscrpljujuća.

Također, možda vam može pomoći i neka tehnika opuštanja, odnosno možda sami sebi negdje možete napisati rečenicu na koju se u takvim situacijama možete podsjetiti. Neka to bude nešto slično ovome: Ne mogu kontrolirati sve što mi se događa, niti utjecati baš na sve, u nekim stvarima prepustit ću se onome što dolazi i prihvaćati što donosi. 

2. Usidrite se za sadašnji trenutak

Bez obzira na to je li riječ o prvom spoju, pa ste nesigurni u sebe i vrtite moguće scenarije, ili brinete zbog neugodnog sastanka koji vas čeka na poslu, prekomjerno razmišljanje obično vas fokusira na budućnost ili prošlost. Vrlo rijetko ste usredotočeni na sadašnjost, a to je vrijeme kojem bismo trebali posvećivati svu pažnju.

- Trebali biste vježbati fokusiranje pažnje na stvari kojima je želite posvetiti, kako biste preusmjerili misli - kaže Smith. Vraćanjem misli na 'ovdje i sada' spriječit ćete da vam misli pobjegnu na stvari koje ne možete promijeniti.

3. Unesite ravnotežu u svoje misli

Iako pretjerano razmišljanje može početi benigno, i ne čini se kao problem, često 'metastazira' u najgori mogući scenarij.

- Skloni smo previše razmišljati kad smo tjeskobni i tada nam um preuzimaju katastrofične misli -  objašnjava Smith.

Uravnotežite ih tako da se koncentrirate na alternativni ishod. Naime, kad vam na pamet padne da će se dogoditi nešto loše, promislite što je najbolje što se može dogoditi. Time nećete, naravno, spriječiti da se dogodi nešto loše, ali ćete spriječiti to da vas paralizira neugodan osjećaj straha. 

Vaša reakcija na temu