Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Stipan Ujdur Stipan Ujdur primljen u britanski red Vitezova templara: 'Zaintrigirala ih je moja rekonstrukcija predaka'

Stipan Ujdur primljen u britanski red Vitezova templara: 'Zaintrigirala ih je moja rekonstrukcija predaka'

'Od jutra do sutra' umirovljenik iz Opuzena posvećen je izradi 3D modela templarskih geolokacija u Hrvatskoj

Stipan Ujdur, umirovljenik iz Opuzena, s ponosom nam je javio kako je primljen u Viteški red templara OSMTJ za Veliku Britaniju. Nakon obavljene ceremonije pojasnio nam je kako je to doga došlo, čime je 'zaslužio' poziv te koliko on za njega osobno znači. 

O samom obredu nije mogao pričati, ali nam je otkrio kako je sve krenulo porukom na Messengeru, pristiglom iz Škotske. Primijetio je tada i kako na svojim kanalima objavljuju njegove radove. Uskoro su, ispričao nam je, stupili u kontakt te je u konačnici prisegnuo. 

Ujdur ih je osvojio 'oživljavanjem' povijesti. Izrađuje, naime, 3D modele kako povijesnih dalmatinskih gradova tako i inozemnih, a trenutno radi na sedmoj templarskoj geolokaciji u Hrvatskoj - u Šibeniku. 

'Zaintrigirao ih je moj rad na rekonstrukciji predaka koji su sada i moji preci, oduševljeni su njime te ga cijene. U znak zahvalnosti za trud ponudili su mi pridruživanje templarskom redu', kazao je.


Za njega je to od posebnog značaja jer si, izuzev osobne satisfakcije, od svojega 'hobija' ne priskrbljuje nikakvu korist. Posvećen mu je, tvrdi, iz čiste ljubavi. 

'U Hrvatskoj se ovakve stvari slabo primjećuju. Štoviše, što se više radi i zna, gore se prođe. Iz tog razloga templarski red, i to izvan hrvatskih granica, posebno me obradovao. Još me drži taj osjećaj', istaknuo je naš sugovornik. 

Pridruživanjem Vitezovima templarima ostvario je sva pripadajuća prava i privilegije. Ujedno se obvezao na poštivanje njihova 'kodeksa', što znači da će, kako nam je pojasnio, između ostaloga dati sve od sebe da da glas potlačenima, snagu slabima i unesrećenima te velikodušnost siromašnima.

'Drugim riječima, nastavit ću podržavati viteške tradicije i kršćanske ideale Boga, našeg Velikog majstora, našeg Reda i moje braće i sestara iz Reda', poručio je.

To mu je i svojevrsna dodatna motivacija za daljnji razvoj trodimenzionalnih modela oživljenih povijesnih objekata. Nedavno je dovršio 3D model šeste templarske geolokacije na hrvatskom teritoriju - posrijedi su Zablaće iz 1280. godine, odnosno današnje Pakoštane, a potom je sa spiska templarskih geolokacija koji posjeduje, kao što je prethodno navedeno, odabrao Šibenik.

Oživio je grad Tinj iz 1165. godine, templarsku utvrdu Vrana, templarski hospicij u Bojišću... Ne zaboravimo ni 3D modele Dioklecijanove palače, pulske Arenu, antičke Naronu, Dubrovnika prije velikog potresa, crkvi sv. Nikole i sv. Frane u Metkoviću, Starta Maratona lađa na Neretvi kao ni brojne druge koje se mogu razgledati i preko Google Eartha. Premda ih je pregršt, zanimalo nas je postoji li neki koji mu je posebno prirastao srcu, na što je odlučno uzvratio kako se radi o Jeruzalemu. 

Dok je Stipan Ujdur radio na 3D modelu Akre, citadele u Izraelu, u periodu od 1191. do 1291., Luka Biljak iz Kaštel Starog skladao je glazbu za taj video. Priznao nam je kako im nije bilo lako. Cijeli je proces trajao otprilike godinu dana. 

'Ukratko je predstavljeno sto godina Akre - od svakodnevice građana  i aktivnosti templara, preko poraza templara, i konačno do bijega templara i kršćana iz Akre. Važno je napomenuti da je Akra bila u križarsko doba najveća luka u Svetoj Zemlji i jedna od najvažnijih na cijelom istočnom Sredozemlju, a predstavlja prirodan izlaz Galileje (današnji sjeverni Izrael) na more', opisao je.


Evidentno je da je zaljubljenik u povijest, no rekao nam je kako ga još više zanima arhitektura. 'Uronio' je u ta područja prije 10-ak, 15 godina, i to nakon 25 godina rada u računovodstvu, kada je ostao bez posla. 

'Ivan Popić, moj prijatelj iz Opuzena, bavio se izradom 3D modela, doduše u njegovom se slučaju radilo o prometalima. Pozvao me kod sebe da mi pokaže što radi. Bio je izvanredan, pa me uspio zainteresirati te naposljetku podučiti', prisjetio se te dodao kako je potrebno najmanje godinu dana za svladati osnove. 

I dan-danas je sasvim preokupiran hobijem. Dok, kako tvrdi, mnogi ni ne znaju da su templari bili kod nas, on i dalje proučava materijale. 

'Ovome sam posvećen, kako kažemo u Dalmaciji, od jutra do sutra', naglasio je Stipan Ujdur. 

Veseli ga i što ima priliku educirati javnost - na Dalmatinskom portalu može se pronaći niz njegovih uradaka smještenih u povijesni kontekst. 

Vaša reakcija na temu