Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook Stipe Božić: Nepalskom timu od 10 Šerpa uspio prvi zimski uspon na drugi po visini vrh svijeta K2

Stipe Božić: Nepalskom timu od 10 Šerpa uspio prvi zimski uspon na drugi po visini vrh svijeta K2

'Uspjeh je rezultat zajedničkog rada cijelog tima na kakav su Šerpe naučili vodeći ekspedicije na najviše vrhove Himalaja'

Stipe Božić na Facebooku napisao je kako je nepalskom timu od 10 Šerpa uspio prvi zimski uspon na drugi po visini vrh svijeta K2:

'Mnogi su se pitali zašto se nikome od prvih pokušaja od 1987. do danas nije uspjelo zimi popeti na K2. Uspjeh je rezultat zajedničkog rada cijelog tima na kakav su Šerpe naučili vodeći ekspedicije na najviše vrhove Himalaja. Uspjeli su užadima osigurati smjer uspona i podignuti visinske logore. Imali su i sreće s vremenom, posebno u prosincu te početkom siječnja. U posljednjem jurišu prema vrhu bili su zdravi, a objektivne opasnosti od lavina i padina kamenja su ih zaobišle. Bio je to zaista snažan tim koji je imao dobru podršku popratnog tima kojeg je vodio Mingma G i Nimsdai. Pokazali su svijetu da su nepalski penjači među najboljima. Oni su: Nirmal Purja, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Geljen Sherpa, Pem Chiri Sherpa, Dawa Temba Sherpa, Mingma G, Dawa Tenjin Sherpa, Kilu Pemba Sherpa, Sona Sherpa.

Oko 17.00 sati u subotu, 16. siječnja 2021., ekipa nepalskih Šerpa stajala je na vrhu druge najviše planine na svijetu, K2, na granici Pakistana i Kine. Svih deset penjača zaustavilo se 30 metara ispod vrha na relativno sigurnom mjestu (još uvijek na snježnoj padini od 40 stupnjeva) kako bi mogli zajedno na vrh u znak solidarnosti. Tako su se svi istovremeno popeli na vrh. Slično kao što su to nekoć 1953. uradili Edmond Hilary i Norgay Tenzing na vrhu Everesta.'

Vaša reakcija na temu