Ovogodišnje Štorije o' spize, u sklopu 4. Mjeseca gastronomije u Splitu, započele su 'Valcerom pod jedrima', događanjem koje spaja more, glazbu i gastronomiju pod otvorenim nebom, a program se nastavio danas u amfiteatru Turističko-ugostiteljske škole Split. Održale su se dvije stručne panel rasprave na temu dalmatinske gastronomije, održivog razvoja turizma i očuvanja lokalnog identiteta, uz sudjelovanje renomiranih stručnjaka iz akademske zajednice te turističkog i ugostiteljskog sektora.
- Ljudi koji dođu u Split, probaju našu tradicionalnu spizu te uspomene i okuse nose doma. To ostaje trajno u njihovim sjećanjima, a pogotovo ako im ispričate priču o tome što kušaju. Kod nas je koncept takav, saznaju odakle dolaze namirnice, kako su spremljene, ima li recept neku svoju priču, odakle je vino koje piju i to je nešto što nas razlikuje od dugih - kazao je jedan od panelista chef Karlo Kaleb, koji je sa svojim restoranom Krug Splitu donio prvu Michelinovu zvjezdicu.
Zamjenik gradonačelnika Splita Ivo Bilić, ujedno i ravnatelj Regionalnog centra kompetentnosti Turističko-ugostiteljske škole u Splitu, smatra da su ovakve manifestacije dodana vrijednost za grad, kao i za same učenike.
- Naša škola ima takve uvjete i školuje kadar da bi bila prava šteta da se ova manifestacije ne održava i u našoj školi. Idući tjedan naši učenici i nastavnici spremat će večeru na Peškariji. Smatram da nismo još dovoljno osvijestili važnost gastronomije kada govorimo o doživljaju neke destinacije. Upravo zato stavljam fokus mladima na obrazovanje jer je to preduvjet za biti korak ispred gosta, koji stižu na destinaciju potkovani nekim znanjima. Vi morate jako puno toga znati da biste njemu pružili potpuni doživljaj koji nije samo hrana i piće, to je gastronomska priča upakirana s našom bogatom tradicijom i kulturom - zaključio je Bilić.
Tijekom ove manifestacije, Split postaje središte dalmatinske eno-gastro ponude, edukativnih programa i kulturnih događanja koja naglašavaju važnost mediteranske prehrane, održivosti i očuvanja lokalne tradicije, a sve zahvaljujući organizatorima Turističkoj zajednici Grada Splita.
- Drago mi je što danas imamo priliku govoriti o Splitu kroz ono što nas možda najbolje opisuje - spizu. Split je grad kulture, sporta i baštine, ali ono što sve to povezuje jest način na koji živimo. A u Splitu se živi oko stola - za stolom se dijele priče, emocije i uspomene. Naša gastronomija nije izmišljena zbog turizma, ona je nastala iz života, iz ribarskih konoba, iz mirisa maslinovog ulja i mora, iz jednostavnih jela koja govore tko smo i odakle dolazimo. TZ Splita ima ulogu poveznice, okupljati, poticati i promovirati ugostitelje, proizvođače, OPG-ove i događanja koja pričaju priču o našoj spizi. Ne trebamo kopirati nikoga, dovoljno je da budemo svoji - poručila je direktorica Alijana Vukšić, a ovom prilikom pozvala je sugrađane i posjetitelje da se pridruže bogatom programu.
Posjetitelji će moći uživati i u ponudi brojnih splitskih restorana po promotivnim cijenama do 15. studenoga 2025., koji će posebno za ovu prigodu pripremati menije inspirirane dalmatinskim nasljeđem. Program uključuje Štorije o’ spize i vina na Peškariji i Obrov gastro zona – prezentacije, degustacije i prodaja lokalnih proizvoda uz glazbeni program, Martinje na Peškariji – predstavljanje autohtonih dalmatinskih vina i zabavni večernji program, kao i Predavanje o zdravlju i vinu – edukativni sadržaj u Crkvici sv. Križa u Varošu.
Manifestacija njeguje duh mediteranske prehrane, uvrštene na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, naglašavajući važnost sezonalnosti, održivosti i zajedništva za budućnost turizma i lokalne zajednice.