Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press STUDIO -21- Otvaranje izložbe 'FLUCTUS ANIMA filc i nano filc/strukture, teksture' autorice Lili Poljak

STUDIO -21- Otvaranje izložbe 'FLUCTUS ANIMA filc i nano filc/strukture, teksture' autorice Lili Poljak

U četvrtak, 11. siječnja

Otvorenje izložbe 'FLUCTUS ANIMA filc i nano filc/strukture, teksture' autorice Lili Poljak će se održati u četvrtak, 11.1. u 18.30 sati u galeriji Studio -21-.

Izložba ostaje otvorena do 19. siječnja 2024.

Izložba je rezultat autoričinog primarnog interesa - eksperimentiranja s tehnikom filcanja kao jedne od najstarijih tehnika dobivanja tekstila uopće tj. propitivanja mogućnosti prirodnog vlakna vune i njegovog spajanja s drugim materijalima tehnikom mokrog ručnog filcanja, čime se FILC kao drevni materijal dovodi u suvremeni umjetnički kontekst.

U posljednjim desetljećima 20.st. svjedočimo afirmaciji ovog materijala kao izražajnog sredstva mnogih obrtnika, dizajnera i umjetnika, a beskompromisno ekološki aspekt doprinosi njenoj popularizaciji.

O umjetnici:

Lili Poljak diplomirala je kineziologiju na Filozofskom fakultetu u Splitu nakon čega odlazi u Berlin gdje se susreće sa drevnom tehnikom ručnog filcanja vune te joj posvećuje jednaku pozornost kao i svojoj temeljnoj struci .Kroz dugogodišnji rad usavršava i specijalizira tehniku filcanja pod mentorstvom Dagmar Binder -Textillabor. Filc postaje primarni medij njenog umjetničkog izričaja bez obzira na mogućnost njegove primjene, bilo kao dizajnerskog, bilo kazališnog, bilo modnog artefakta odnosno funkcionalne skulpture.

Nakon povratka u Hrvatsku pokreće vlastiti projekt i brend Filcmanufaktura s idejom sakupljanja odbačene vune te njenom upotrebom u primijenjenim umjetnostima i dizajnu.

Aktivno izlaze skupno i samostalno u zemlji i inozemstvu. Surađivala je na projektima renomiranih autora na polju dizajna i kazališne kostimografije, te raznim umjetničkim projektima i izvedbenim radovima na javnim mjestima.

Održava tematske radionice filcanja vune za djecu i odrasle.

Članica ULUPUH-a i Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika za tekstilno stvaralaštvo.

Izložba je organizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.

Vaša reakcija na temu