SURADNJA KAZALIŠTA: Splitski i osječki HNK suradnjom uštedjeli 250.000 kuna na 'Trubaduru'

SURADNJA KAZALIŠTA: Splitski i osječki HNK suradnjom uštedjeli 250.000 kuna na 'Trubaduru'

HNK Osijek će Splitu posuditi dekor i scenografiju za premijeru Verdijeve opere

Splitski HNK i HNK Osijek potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji  u realizaciji operne predstave 'Trubadur'. Osječko kazalište će splitskom posuditi dekor i kostime, a Split će njima dogodine posuditi opremu za neku njihovu predstavu. Ovom suradnjom HNK Split je uštedio 250.000 kuna, a Ivo Lipanović, ravnatelj Opere, kaže da se radi o oko 50 posto ukupnih troškova predstave.

Goran Golovko, intendant HNK Split, rekao je da je sretan i zadovoljan što kreću, ne samo u poslovnu, nego i umjetničku suradnju s osječkim kazalištem, a s njim se složio i Božidar Šnajder, intendant HNK Osijek, koji dogodine odlazi u mirovinu.

- U kazalištu sam više od 35 godina i drago mi je da na kraju mog mandata počinjemo jednu izuzetnu suradnju koja je i do sada bila, ali je sada dignuta na jednu višu potenciju. Ovo je jako lijepa priča koja mora poslužiti kao primjer i drugim nacionalnim kućama. Uzajamna podrška je put kojim trebaju ići i ostala kazališta u Hrvatskoj. O toj suradnji se cijelo vrijeme govori i u Ministarstvu, šalju se poruke kazalištima da se povežu pa će ministarstvo pomoći, na kraju je ispalo da se intendanti trebaju dogovarati jer je to jedini pravi put - rekao je Šnajder.

Ivo Lipanović je dodao da unatoč velikoj uštedi koja se ostvarila na ovoj predstavi ne sumnja da će splitska publika biti zadovoljna.

 - O suradnji kazališta se godinama govori u Hrvatskoj, ali se moram osvrnuti i na to da  Zagrebačka opera također radi 'Trubadura' kao premijeru. Ministarstvo kulture bi trebalo bolje objediniti kazališta, malo više komunicirati s intendantima i umjetničkim rukovodstvima kako ne bi dolazilo do preklapanja - smatra Lipanović.

Hari Zlodre kaže da je zadnji put dirigirao 'Trubadura' prije puno godina i da mu je ovo kao da prvi put ulazi u operu.

- Meni je to u ovim godinama otkriće jer vidim koliko sam bio naivan i koliko je stvari prošlo kao pijesak kroz prste. Sada je to poseban užitak. Kasting je jako lijep, obećavajući, ima mladih ljudi, veterana, svih... - rekao je, a redatelj Robert Bošković prisjetio se kako je njegovo prvo glumačko gostovanje iz Dubrovnika, kada je imao devet godina, bilo u HNK Split.

- Velika mi je čast i odgovornost što sam u Splitu. Možete očekivati klasičnu operu s dramskom režijom, scenu gdje se vrlo, vrlo poštuje glazba, ali se također dramske scene dovode do jačine glazbenog doživljaja na prvu stepenicu. Pridružit će nam se i mladi student, a uz sve ove divne goste imamo i divne kućne soliste na kojima na neki način ostaje sav teret - kazao je Bošković.

Premijera Verdijevog 'Trubadura' u splitskom HNK je 10. studenog.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(36630, "");
Pregledaj komentare