Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sve je spremno za 7. izdanje Mediteranskog festivala knjige
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Sve je spremno za 7. izdanje Mediteranskog festivala knjige

Gripe čekaju knjigoljupce od 25. rujna

I ove će godine Velika dvorana splitskog sportskog centra Gripe na nekoliko dana biti najveća knjižara u zemlji, jer se od 25. do 29. rujna održava 7. Mediteranski festival knjige, najveće knjižarsko i književno događanje u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Čulo se to u četvrtak na konferenciji za novinare koju su u SC Gripe održali predsjednik organizatora Festivala Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina i Mišo Nejašmić, član organizacijskog odbora i vijećnik ZNK HGK te Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, koja je uz Ministarstvo kulture i medija pokrovitelj 7. MFK.

Kako je rečeno, Festival će 25. rujna u 12 sati otvoriti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a na otvaranju će nastupiti i Žan Jakopač.

Mediteranski festival knjige već je godinama događanje koje obilježi jesensku splitsku kulturnu scenu, a prema dosadašnjim iskustvima i ove se godine na Gripama očekuje dvadesetak tisuća posjetitelja. Na konferenciji je istaknuto da će glavni dio MFK, kao i obično, biti štandovi na kojima će svoja nova i starija izdanja predstaviti četrdesetak ponajvećih hrvatskih nakladnika. No, kako su istaknuli Kozina i Nejašmić, jednako važan dio MFK su brojni programi za odrasle i djecu, od promocija novih izdanja do radionica za najmlađe ljubitelje knjige i čitanja. Osim toga, na samom Festivalu, ali i na internetskim stranicama MFK (www.mfk.hr) održat će se tradicija predstavljanja fotografa koji svojim radom odaju počast baštini i načinu života u Dalmaciji, ove godine će se za tu vizualnu dimenziju festivala pobrinuti zadarski majstor fotografije Stipe Surać.

'Očekujemo 20 tisuća posjetitelja, interes škola nikad nije bio veći, Gripe će biti kulturni, zabavni i obrazovni dnevni boravak Splita i Dalmacije', kaže Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore koja je od početka organizator festivala.

Organizatori su posebno ponosni na dječji program MFK, prema Nejašmićevim riječima nikad nije bio raskošniji i raznovrsniji i za školarce i za građane.

'Bit će to jaka konkurencija društvenim mrežama i provođenju vremena pred televizijom', rekao je Nejašmić.

Jaku logističku i organizacijsku podršku, posebno dječjim programima, daje Splitsko-dalmatinska županija, a Tomislav Đonlić istaknuo je da će županija i dalje podupirati Festival i njegov trud na promoviranju ljubavi prema knjigama i umjetnosti, ove godine ti programi su dio Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija.

Sve će se opet događati na posebno uređenim Bookvariju i Malom Bookvariju, kao i u samoj Velikoj dvorani. Jedan dio program namijenjen je djeci koja posjete Festival, ali će prema Gripama krenuti i učenici osnovnih škola iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, u čemu je posebno dragocjena potpora SDŽ koja je osnivač svih osnovnih škola izvan Splita.

Kako je najavljeno, taj dio programa počinje projekcijom promotivnog filma 500 godina Judite u produkciji Gradske knjižnice Marka Marulića Split, te kvizom o Splitu i ocu hrvatske književnosti za djecu od 12 i više godina kojeg vodi knjižničarka Helena Bužančić. Maruliću je posvećen i digitalni interaktivni vodič Marulovim stopama, uz kojega će kviz za djecu istog uzrasta voditi knjižničarka Antonija Anđelić, te radionica Marul i Judita: priča glasovita koju za djecu od deset godina naviše vodi Nataša Prkić (GKMM).

Kao i inače, volonteri udruge MoSt svakodnevno će djeci starijoj od tri godine glumiti 'tete i barbe pričalice', čitajući im probrana djela dječje književnosti. Slikar Hrvoje Marko Peruzović održavat će likovnu radionicu na kojoj će polaznici spajati naizgled nespojive elemente kako bi dobili potpuno novi, umjetnički i pojmovno zanimljiv sadržaj, ali i radionicu o osnovama crtanja glave i portreta, za mlade i odrasle. Tu je ponovo i neizbježna kreativna Maštaonica Slavice Mihotović za djecu od 5 do 10 godina. Novitet u odnosu na prošle godine su radionice Pišem ti priču (za djecu) i Od ideje do čitatelja (za mlade i odrasle) koje vodi Želimir Periš iz Centra za kreativno pisanje.

Djeci iz osnovnih škola ove će godine osnove crtanja stripa prvi put približiti Tisja Kljaković Braić, autorica koja već godinama osvaja publiku svojim crtanim izdanjima. Kroz proces stvaranja knjige od autorske mašte do doživljaja čitanja, pak, vodit će ih splitski književnik Edi Matić, dok će literarne radionice voditi Tea Tulić. Ponovo će se najmlađi družiti i s Jasminom Žiljak na kreativnim radionicama Kamomila bajka.

Tu je potom edukativna radionica na kojoj će djeca o povijesti Splita učiti gradeći Dioklecijanovu palaču Lego kockama. Učit će se na Gripama i o obnovljivim izvorima energije, opet kroz igru i slaganje Lego kockica. Isto tako, mali ljubitelji prirodnih znanosti doći će na svoje na STEM radionicama koje vodi Ivica Pivačić iz županijske Zajednice tehničke kulture i udruge Dalmatinski inovatori Tesla, a od Ive Vrdoljak i Svjetlane Tojčić iz udruge Eureka saznat će sve o povezanosti STEM-a i umjetnosti. Na kraju će djeca na poseban način obilježiti godinu Marka Marulića: U organizaciji Galerije Meštrović u glini će izrađivati svoje viđenje splitskog spomenika ocu hrvatske književnosti kojeg je davne 1925. u Splitu postavio Ivan Meštrović.

Naravno, svi posjetitelji Festivala imat će što vidjeti i čuti na pozornici Velike dvorane, u programima koje je složila jaka reprezentacija Kruno Lokotar, Patricija Horvat i Katja Grcić. Kako je rekao Nejašmić, čekaju nas brojne promocije novih izdanja hrvatskih i regionalnih nakladnika, ali i različite panel diskusije, razgovori, prezentacije...

Nakon otvaranja u četvrtak, 25. rujna, sve kreće sjećanjem na nedavno preminulog dubrovačkog barda Luka Paljetka, počast će mu odati Joško Božanić i Siniša Vuković.

Prvoga dana čekaju nas i promocije, Jurica Pavičić predstavit će knjigu poljskog slavista Macieja Czerwińskog Hrvatska. Povijest, kultura, ideje, a Josip Belamarić donosi novo djelo Joška Božanića Oceanska Hrvatska. Za kraj dana, Kruno Lokotar predstavit će novi publicistički rad ugledne novinarke Ivane Dragičević Nesigurni, svojevrsni 'self-help za današnji svijet'.

MFK će se i ove godine baviti važnim temama hrvatske kulture, na početku drugoga dana o jezicima hrvatske renesanse, kroz djela Marka Marulića i Hanibala Lucića, uz Lokotarovo moderiranje, razgovarat će dr. sc. Bratislav Lučin i prof. dr. sc. Ivan Lupić. Izlaz iz hrvatskih granica obilježit će promocija zbornika Književnost protiv rata u kojem su skupljeni antiratni tekstovi crnogorskih autora od 1991. do 2001., po izboru Vladimira Vojinovića. Uz njega, knjigu će predstaviti Dragan Markovina i Miloš Vukanović.

Jednom segmentu 'splitologije' - kupalištu kod bazena Jadrana - posvećena je, pak, fotomonografija Feđe Klarića Skaline, koju će predstaviti Grozdana Ribičić i Damir Šarac, uz poneko iznenađenje. Nešto kasnije Dragan Markovina će uz pomoć Jurice Pavičića predstaviti svoju novu knjigu Maršal na Poljudu. Između te dvije promocije Dunja Ilić promovira Hipofizu u egzilu Sofije Kordić. Završno događanje dana donosi i novi prostor za MFK; na splitskom trgu Šperun bit će predstavljen Hrvatski zvukopis, uz sudjelovanje Tanje Mravak, Elvisa Bošnjaka, Katje Grcić i Jelene Remetin, uz moderatoricu Patriciju Horvat, te nastup glumice splitskog HNK Katarine Romac.

Trećeg dana MFK kreće predstavljanjem francuske autorice Jacqueline Merville, ovogodišnje gošće rezidencijalnog programa Marko Marulić splitske udruge Kurs, s kojom će razgovarati Marinko Koščec i Patricija Horvat. Zbirku priča Luce Kozine Vidjet ćeš kad odrasteš potom će predstaviti Sara Tvrdić, da bi gastroputovanje Sredozemljem, Veliki mediteranski kanconijer Veljka Barbierija, predstavile Ivana Prijatelj Pavičić i Ljubica Hardman.

Glazbenik Žan Jakopač nakon nastupa na otvaranju na MFK donosi svoju zbirku poezije Homo tamo di je boje, koju će predstaviti Hrvoje Marko Peruzović i Sanja Baković, da bi dan zaključili Jasen Boko i Bogdan Diklić govoreći o knjizi poznatog glumca O glumi bez glume.

Psihoterapijom ispričanom kroz strip Stripoterapija Ane Petrović, uz promotora Krunu Lokotara, počinje četvrti dan festivala. Nastavlja se, pak, predstavljanjem svojevrsne antologije hrvatske proze između 2000. i 2020., zbirke ulomaka najvažnijih djela domaćih autora u tom razdoblju pod naslovom Područje signala koju je priredila kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik. O knjizi će govoriti Katarina Luketić i Srećko Jurišić.

Potencijalni hit Festivala svakako je promocija romana srpske autorice Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim, po kojem je - većim dijelom na Hvaru - snimljen istoimeni film, jedan od najgledanijih posljednjih godina. O toj nostalgičnoj priči govorit će Katja Grcić i Sanja Roić. Marija Andrijašević potom će predstaviti svoju Ligu ribara, uz promotorsku ulogu Krune Lokotara i Katje Grcić, a nakon njih na pozornicu će jedan od najnagrađivanijih i najčitanijih domaćih autora Kristian Novak, njegov Slučaj vlastite pogibelji predstavit će Kruno Lokotar i Srećko Jurišić. Na kraju će se na Gripama opet malo putovati, uz putopisno-povijesnu publicistiku Jasena Boke Od Dnjepra do Jadrana, uz Nikolinu Urodu i Sanju Baković.

Posljednjeg dana slušat ćemo o dvjema knjigama Zorana Žmirića, romanu Visoke trave i stripu Kaleidoskop, nastalom u suradnji s Korinom Hunjak, koje će predstaviti Marina Vujčić, Patricija Horvat i Bartul Vlahović. Festival će završiti, kako je to već bilo uobičajeno i prošlih godina, razgovorom naslovljenom Nedjeljom u tri o romanu Marine Vujčić Sigurna kuća, kojeg će predstaviti Patricija Horvat i Zoran Žmirić.

Vaša reakcija na temu