Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Sve ribe Jadrana na jednom mjestu-njih 456

Sve ribe Jadrana na jednom mjestu-njih 456

Četiri godine trajalo je istraživanje i pisanje jedinstvene znanstvene monografije

Sve ribe Jadrana prvi su put na jednom mjestu predstavljene u bogato uređenoj fotomonografiji, donosi HRT.

Četiri godine trajalo je istraživanje i pisanje jedinstvene znanstvene monografije o ribama Jadrana. U njoj su autori prvi put na jednom mjestu skupili podatke i fotografije svih vrsta riba Jadranskoga mora, a njih je trenutačno 456. Zašto trenutačno?

- Dok smo pisali knjigu nismo mogli tehnički utjecati na izdavača, pa je u tom vremenu došlo novih šest, sedam vrsta riba. Tako da ja kažem da onaj tko bude opet izdavao knjigu morat će još te vrste ubrojiti, kaže prof. dr. sc. Jakov Dulčić, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split.

Jedna od riba koja je do prije oko 10 godina i mnogim ribarima bila nepoznanica jest ona hrvatskog naziva strijelko. Ribari su je smatrali velikom štetočinom jer ozbiljno ugrožava ostale ribe tamaneći ih u velikom broju, pa su neki čak pozivali na odlučan rat s krvoločnim strijelkom.

- Zbog brojnih promjena u ponašanju te vrste danas je ima svugdje, od juga do sjevera. I jako je ukusna, kaže profesor Dulčić.

No, zbog jedne pridošlice, iako se na nju na sreću rijetko može naići, ipak moramo biti jako oprezni, donosi HRT

Vaša reakcija na temu