Foto: Pixabay Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

Već 26. godinu na taj se način želi ukazati na njezinu važnost za zdravlje životinja i smanjenje napuštenih

Posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Već 26. godinu na taj se način želi ukazati na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se poboljšalo njihovo zdravlje i smanjio broj napuštenih životinja, javlja HRT.

Kastracija pridonosi fizičkom i psihičkom zdravlju životinja, slaže se struka. Zahvat je rutinski i rijetki su slučajevi kada se ne može obaviti.

- Sam zahvat kao zahvat je vrlo brzo gotov, ne predstavlja neki veliki rizik i kastracija kao takva prvenstveno olakšava život tih životinja u gradovima, kaže Branimir Rebselj, veterinar.

U Hrvatskoj je oko 500 tisuća pasa, a mačaka možda i više. Kada se ne vodi računa o njihovu razmnožavanju, mnogo štenaca i mačića završi na najgori način.

Zakon nalaže kontrolu razmnožavanja kućih ljubimaca, ali nije propisano na koji način. Mnogi gradovi odlučili su se stoga upravo za kastraciju.

- A, oni koji to ne žele moraju potpisati imenom i prezimenom u gradskoj upravi da će oni to činiti u potpunosti odgovorno na drugačiji način, kaže Lukan Oman iz Prijatelja životinja.

Zahvat stoji 500-tinjak kuna i često se ne naplaćuje ako je riječ o psu ili mački s ulice. Zahvaljujući jednoj udruzi iz Čakovca, sve životinje s potresom pogođene Banovine vlasnici i dalje mogu besplatno kastrirati u dogovoru s veterinarskim ambulantama u Petrinji i Sisku. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(90078, "");
Pregledaj komentare