THE SHOW MUST GO ON: Pročitajte što o splitskom koncertu kaže producent Roman Files

THE SHOW MUST GO ON: Pročitajte što o splitskom koncertu kaže producent Roman Files

U Spaladium Areni spektakl u čast neponovljivog Freddiea Mercuryja održat će se 2. travnja

The show must go on! –  vrhunski Queen show (Bohemians i Royal Symphonic Orchestra) splitska publika ima priliku pogledati 2. travnja u Spaladium Areni. Jedinstveni koncert u čast neponovljivog Freddieja Mercuryja nosi duh glazbe jedne od najzanimljivijih svjetskih rock skupina Queen. U Split 'The show must go on' dolazi zahvaljujući glazbeniku i producentu Romanu Filesu, koji je ujedno poznat i kao organizator koncerta najvećih globalnih rock skupina. 

- Od kada znam za sebe zanima me glazba, prvo sam naučio svirati klavir, pa gitaru. Kad sam se upoznao s metal glazbom znao sam da je to moj put i da me zanima pozornica i svirka. Sviram u bendu Noctiferija, nastupamo svuda po svijetu po rock festivalima, pa nam je gušt svirati pred 20, 30 tisuća gledatelja – kratko rekapitulira svoju karijeru Roman Files. 

No, nama je zanimljiviji kao organizator koncerta, te nam pojašnjava:

- Kao mladi glazbenik sa svojim bendom, kada smo počinjali, nismo mogli lako doći do nastupa i nije bilo druge nego uzeti stvari u svoje ruke. Počeo sam organizirati koncerte svog benda, a malo po malo sam ušao u svijet organizatorskog biznisa. S prijateljima sam osmislio jedan od poznatijih europskih metal festivala ex Metal Camp, a danas Metaldays u Tolminu. Najveća imena metal rocka su tamo nastupala, poput Slayera, Anthraxa, Motörheada, Apocalyptice, Blind Guardian i drugi, i sve skupa uključen sam u sve aspekte glazbe, kreiranje glazbe, organiziranje turneja, i organiziranje koncerata! I u Zagrebu organiziram u Boogalooa iznimno popularan metal bend Bullet For My Valentine!

Roman je svom opusu dodao i rad s tribut bendovima, ali je  nastupima tih grupa dodao novu dimenziju, baš kao i za ovaj koncert 'The show must go on – Bohemians i Royal Symphonic orkestar'. Zanimalo nas je kako je došao na ovu ideju.

-  Vodio sam u Ljubljani klub Cvetličarna, malo po malo za upotpunjavanje programa došao sam do tribut bendova  koji su svirali glazbu Guns'n' Rosesa, The Pink Floyda, Beatlesa... Ti bendovi su svirali fantastično, ali sam osjetio da bi se to moglo još obogatiti. Podignuti na veći nivo, a prvo mi je na pameti bio Queen, to je jednostavno neponovljiv bend, glazba im je s druge planete, čarobna. Moj prijatelj Damir Jankovič s kojim gradim ovaj projekt mi je predstavio  dirigenta Poljaka Piotra Oleksiaka i predložio suradnju na osmišljavanje koncerta. On se zapalio, raspisali smo note za simfonijski orkestar i evo sad smo spremni Splitu približiti jedinstven događaj.

'The show must go on' je 2016. rasprodao ljubljanski Tivoli, te u Zagrebu Boćarski dom, a ova nova turneja je izazvala ogromno zanimanje.

- Imam osjećaj da  su svi koji su bili 2016. kupili ponovno ulaznicu. Doživljaj glazbe grupe Queen na ovom koncertu je neponovljiv, pravi energetski prasak kako su novinari opisali našu prošlu turneju. Da je bilo nešto loše kod prošlog nastupa, ne bismo rasprodali dva Tivolija ovaj put, a i  u Zagrebu smo mogli raditi još jedan koncert ali nije bilo termina. Na žalost! Istina i film 'Bohemian Rhapsody' pomogao većem zanimanju publike, ali opet da show nije dobar ne bi izazvao ovako veliko zanimanje!

Za kraj nam je pojasnio i poveznicu sa Splitom.

- Znam ove momke iz Spaladiuma, prije nekoliko godina smo radili zajedno koncerte grupe The Cult i Guns'n'roses, a i Brit Floyd na Gripama. Ostali smo u prijateljskim odnosima i sad kad se ukazala prilika, eto nas u Spaladiumu! Prostor je izvrstan, siguran sam da će sve biti prema dogovoru i rideru, a i u budućnosti sigurno nećemo zaobići  Split. A za kraj mogu  samo reći – dođite na ovaj koncert, stvarno je vrhunski, nemojte propusti jer će vam biti žao da ne poslušate ovaj moćni nastup Bohemiansa i simfonijskog orkestra u čast grupe Queen i Freddieja Mercuryja.


Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14