Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press Tiskana knjiga o školi u Rašćanima, objedinjuje pregršt događanja koje su učitelji zabilježili u prošlom stoljeću

Tiskana knjiga o školi u Rašćanima, objedinjuje pregršt događanja koje su učitelji zabilježili u prošlom stoljeću

'Pitanje školskih spomenica aktualnije je nego ikad'

Iz tiska je izašla knjiga 'Kronaka Pučke škole Rašćane 1926. - 1941.' Autori su joj povjesničar Branko Radonić i knjižničarka Adriana Turić Erceg, oboje iz Vrgorca. Tiskana je u nakladi Društva prijatelja vrgorske starine.

Predstavit će se u zgradi škole u Rašćanima kod Vrgorca u subotu, 21. rujna 2024., s početkom u 18 sati. Govorit će predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Rašćane Matko Bašić, recenzentica knjige dr. sc. Marija Jović te autori.


Evo što su organizatori otkrili o knjizi...

'Knjiga 'Kronaka Pučke škole Rašćane 1926. - 1941.' donosi prijepis i faksimil Kronake (tal. cronaca) Pučke škole zabiokovskog sela Rašćane vođene od otvorenja škole 1926. do početka rata 1941. Radi se o zanimljivom školskom dokumentu u kojemu su ovdašnji učitelji uglavnom redovito zapisivali sve najvažnije događaje koji su se odnosili na školu. Bilježe se početak i kraj školskih godina, praznici, dolasci i odlasci učitelja, dolasci školskog nadzornika, posjeti velikodostojnika, ekskurzije, priredbe, predavanja, proslave, cijepljenja, poteškoće u održavanju nastave, najviše zbog vremenskih prilika, djelovanje Crvenoga križa i Sokola, radne aktivnosti u okolišu škole i drugo. 

U kronici pratimo i događaje u Rašćanima kao što su proslave blagdana različitih svetaca, krizme, pričesti i procesije, blagoslovi polja, obilježavanja različitih događaja i slično. Svoje mjesto pronašli su i događaji vezani uz tadašnju društveno-političku situaciju u Kraljevini SHS / Jugoslaviji. Ovom knjigom mještani Rašćana i njihove brojne dijaspore imaju jedinstvenu priliku saznati više o raznim davno zaboravljenim događajima, lokacijama, organizacijama, pojedincima i grupama od značaja za selo u međuratnom razdoblju. Povjesničarima dalmatinske povijesti knjiga će dati neposredan uvid u tadašnje školstvo i političke prilike gledane s najniže razine, iz jednog sela u provinciji udaljenog stotinama kilometara od velikih centara.

Prijepisu i faksimilu kronake prethode uvodna poglavlja koja tematiziraju povijest rašćanske škole i njezine kronake u međuratnom razdoblju, ali donose i vrijedne podatke o modernom vođenju školskih spomenica, kao i o počecima njihova uvođenja u hrvatskim zemljama u 19. stoljeću. To je posebno važno zbog činjenice da su školske spomenice najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi početkom 2024. izbačene s popisa obvezne školske dokumentacije, stoljeće i pol nakon što su uvedene. Zbog toga je pitanje školskih spomenica aktualnije nego ikad, a 'Kronaka Pučke škole Rašćane 1926. - 1941.' najbolji je argument zašto je ove dokumente - kao važne povijesne izvore za povijest školstva i lokalne zajednice - važno voditi i dalje u školama Republike Hrvatske, makar na volonterskoj bazi', naveli su. 

Vaša reakcija na temu