Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tomislavu Nikoliću dodijeljena osobna nagrada Splitsko-dalmatinske županije

Tomislavu Nikoliću dodijeljena osobna nagrada Splitsko-dalmatinske županije

Prepoznat je rad tajnika Zajednice tehničke kulture grada Splita

Na sjednici održanoj 11. rujna 2023. Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije donijela je odluku o dodjeli osobne Nagrade Splitsko-dalmatinske županije u 2023. tajniku Zajednice tehničke kulture grada Splita, Tomislavu Nikoliću. Nagrada mu se dodjeljuje za osobiti doprinos razvoju i promidžbi tehničke kulture u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U obrazloženju između ostalog stoji:

'Tomislav Nikolić, koji profesionalno obnaša dužnost tajnika Zajednice tehničke kulture grada Splita i volontersku dužnost tajnika udruge Zvjezdano selo Mosor, dugogodišnji je neumorni promicatelj različitih aspekata tehničke kulture u gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, pa i u cijeloj RH, posebice među djecom i mladima. Njegov već više od dva desetljeća dugi rad na tom području prepoznat je i priznat od strane drugih udruga tehničke kulture, obrazovnih ustanova, jedinica lokalne samouprave, ali i od šire javnosti.

Kao tajnik Zvjezdanog sela Mosor organizirao je brojne radionice tehničkih aktivnosti, kroz učeničke kampove koji se provode tijekom školskih praznika. U razdoblju od 2002. do 2023. u više od 70 višednevnih Škola tehničkih aktivnosti sudjelovalo je više od 1000 učenika osnovnih i srednjih škola. Organizirao je i brojna javna događanja u Zvjezdanom selu Mosor, poput Noći muzeja. Vodi neke od izvanškolskih i izvannastavnih programa, poput Škole u prirodi Zvjezdanog sela Mosor. U tim edukacijskim obilascima Poljičkog kraja, u koje je uključen i posjet zvjezdarnici u Sitnom Gornjem, dosad je sudjelovalo na tisuće predškolaca, učenika osnovnih i srednjih škola, pa i studenata, kako iz Splita, tako i iz ostatka Županije, drugih dijelova Republike Hrvatske, pa i inozemstva.

U protekla dva desetljeća, Zvjezdano selo Mosor s Tomislavom Nikolićem kao tajnikom provodi i program Male škole astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i starije. Suorganizator je dvadesetak jednodnevnih i višednevnih manifestacija u osnovnih školama Splitsko-dalmatinske županije i prostorijama ZTK grada Splita, kojima su za učenike upriličene radionice različitih tehničkih aktivnosti, poput modelarstva, robotike i programiranja. Riječ je o Danima tehničke kulture, Festivalima tehničke kulture, Danima otvorenih vrata udruga i sličnim manifestacijama, u okviru kojih su provedene radionice modelarstva, raketnog modelarstva, brodomodelarstva, robotike, programiranja, elektrotehnike i drugih djelatnosti, kako za učenike, tako i za nastavnike tehničke kulture.

Osim u splitskim školama te su manifestacije provedene i u Trogiru, Trilju, Omišu, Šestanovcu, Lovreću, Cisti Velikoj i dr. Svake godine u navedenim manifestacijama bude uključeno po više od tisuću učenika i nastavnika. Nakon što su 2020. godine uvedene preventivne epidemiološke mjere, Zajednica tehničke kulture grada Splita u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture pristupila je organizaciji izrade i distribucije zaštitnih vizira. Djelatnici Zajednice i njihovi vanjski suradnici izradili su i donirali oko 2000 zaštitnih vizira medicinskim ustanovama i domovima za starije i nemoćne s područja grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, djelatnicima MUP-a, civilne zaštite, ljekarni, zubotehničkim laboratorijima, komunalnim poduzeća i osnovnim školama. Tomislav Nikolić dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2008. godine. Nagrada mu je dodijeljena za osobit doprinos i osmišljavanje projekata i programa tehničke kulture koji su se u Zvjezdanom selu Mosor provodili nekoliko prethodnih godina.

Dobitnik je i Godišnje nagrade Faust Vrančić za 2012. godine. Ta mu je nagrada dodijeljena za dugogodišnji predani rad u provedbi izvannastavnih i izvanškolskih edukacijskih programa udruge Zvjezdanog sela Mosor koji obuhvaćaju tehničko i prirodoslovno područje, kao i druga znanstvena područja'.

Ovim priznanjem je prepoznat njegov dugogodišnji kvalitetan i uspješan izvannastavni i izvanškolski rad s mladima na području tehničke kulture, kao i opća promocija tehničkih djelatnosti.

Nagrade će biti uručene svim dobitnicima u prigodi svečanog obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije, koji će se održati 28. rujna u 12 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

Vaša reakcija na temu