Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tonči Huljić otkrio kako stvara hitove i zašto Srbi nemaju problem s glazbom kao Hrvati

Tonči Huljić otkrio kako stvara hitove i zašto Srbi nemaju problem s glazbom kao Hrvati

Postoji samo jedno generalno pravilo, a to je da na početku i na kraju završi na folku, kazao je na panel raspravi u Rovinju

Jedan od najvećih tvoraca hitova Tonći Huljić je u Rovinju na panel diskusiji pod nazivom 'Tko to tamo peva? Novi val glazbenih trendova' otkrio u čemu je problem s glazbom u Hrvatskoj i zašto je u Srbiji bolje. U govoru je kazao da su svi koji rade u javnom prostoru manipulatori.

- Postoji samo jedno generalno pravilo, a to je da na početku i na kraju završi na folku. Postoji nešto što je zapisano u genetskom kodu u Hrvatskoj, sve ostalo je pitanje izričaja. Trend traje nekoliko godina, a srž svega je da dođe do sretnog spoja s folk glazbom. Otvoreno treba reći, u Srbiji žive za glazbu, a u Hrvatskoj oni koji se bave glazbom, žele živjeti od glazbe - kazao je Huljić.

Kako je rekao, to je ta razlika.

- Početak i kraj svega je klapska pisma. S jedne strane smo imali klape, s druge tamburice, a u sredini imamo aranžere koji se ne trude napredovati u duhu glazbe, vremena,  nego su nekako zapeli u doba 70-ih godina Splitskog festivala. Tu je počeo jedan stop. Zato danas jedno nazadovanje - smatra Huljić.

Naglasio je i kako nema novih izvođača koji mogu biti aktualni u Srbiji, Bosni, Sloveniji...

- Ne radi se na tome da se prate trendovi. Najmlađi aranžer ima 40 godina. Ja se mukom mučim da nađem mlade ljude od 19, 20 ili 21 godinu da se bave tim, da u konačnici i ja naučim od njih. U moje vrijeme muzika je bila put da lakše dođete do djevojaka, trebao si biti ili nogometaš ili košarkaš, imati kafić ili se baviti muzikom. Danas bavljenjem muzikom nije toliko seksi, barem ovdje gdje mi živimo i tu počinje osipanje mlade generacije koja se ne bavi muzikom radi nje, ne uživa u njoj na način da bi živjela za tu glazbu. Mi smo zaista živjeli i još živimo za tu muziku i od nje - objašnjavao je.

 Zato nije čudno, mišljenja je, da trendovi polako prolaze pored onih koji se time bave. 

- Prije par godina kad sam vidio gdje stvari idu, samo sam dignuo ručnu kočnicu i rekao da ćemo sad raditi ono gdje smo mi najbolji, a to je pop. Imamo još jedan problem, a to je da u Srbiji sve nacionalne televizije imaju jutarnji glazbeni program u Hrvatskoj nema. Mi moramo razmišljati i kome se obraćamo, ako je ciljana publika  stariji od 40 godina televizija je jako bitna - podvukao je Huljić.

Vaša reakcija na temu