Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Treći Dani klasične gitare: Petrit Çeku dolazi u Split!

Treći Dani klasične gitare: Petrit Çeku dolazi u Split!

Glazbena manifestacija će se održati od 20. do 22. studenog

Treći Dani klasične gitare dovode u Split jednog od najboljih i najtraženijih mladih gitarista današnjice, nazvanog 'Pogorelićem gitare', kosovskog gitarista s hrvatskom putovnicom Petrita Çekua koji će se, nakon nedavnog trijumfa na Splitskom ljetu gdje je nagrađen 'Juditom' za najbolji koncert u duetu za Kajanom Pačko, splitskoj publici u petak 20. studenog u 21 sat u Foyeru HNK Split predstaviti pomno odabranim djelima za solo gitaru.

Posebna misija Dana klasične gitare je splitskoj publici predstaviti ponajbolje hrvatske učenike i studente gitare koji se sa prestižnih međunarodnih i državnih natjecanja redovito vraćaju sa najvišim nagradama. Koncert na kojem će nastupiti mladi gitaristički virtuozi je na rasporedu u subotu, 21.11., u 18 sati u Muzeju grada Splita. Bit će to koncert za lijep završetak dana u kojem će Petrit tijekom majstorske radionice, koja započinje u 12,30 također u Muzeju grada, prenositi umjetnička iskustva i znanja  mladim gitaristima.

Srđan Bulat, već stalni gost Dana klasične gitare, i ove godine će počastiti splitsku publiku događajem koji je na rasporedu u nedjelju, 22.11., u 19 sati u gotičkoj dvorani Muzeju grada Splita. Ovoga puta, ovaj višestruko nagrađivani splitski gitarist, će predstaviti djela suvremenih hrvatskih autora nastala nakon 1970. godine i to ne samo svojom interpretacijom na gitari već i zanimljivim predavanjem. Upravo je to bila i tema Srđanovog završnog rada na nedavno okončanom specijalističkom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu  

Za gitaru se sa sigurnošću može reći da je jedan od najpopularnijih glazbenih instrumenata bilo da je se promatra u odnosu na instrumente s kojima se izvodi klasična glazba ili u odnosu na instrumente u različitim pop, rock ili etno izričajima. Posebno gitara kao instrument za izvođenje klasične glazbe ima dugu tradiciju u hrvatskoj, ali i splitskoj glazbenoj kulturi i obrazovanju. Hrvatska gitaristička škola je iznimno cijenjena u svijetu klasične gitare, a najzaslužniji za to su profesori hrvatskih glazbenih škola i akademija koji su odgojili nekoliko generacija vrhunskih gitarista koji se danas ubrajaju među najbolje gitariste na svijetu. U Splitu i okolici se interes za sviranje klasične gitare povećava iz godine u godinu, a talent učenika i studenata, kao i kvaliteta gitarističkog obrazovanja se očituje u vidu konstantnih uspjeha na međunarodnim i državnim natjecanjima odakle se mladi gitaristi sa šireg splitskog područja redovito vraćaju kao dobitnici visokih nagrada. Dani klasične gitare je manifestacija kojom se splitskoj publici kroz tri koncertne večeri želi predstaviti barem dio bogatstva koje posjeduje hrvatska i splitska gitaristička scena. 

PROGRAM

- petak 20.11 u 21 h (Foyer HNK Split): Petrit Çeku, solistički recital 

Petrit Çeku je jedan od najboljih gitarista mlađe generacije. Njegov izvanredni senzibilitet i ekspresivnost su privukli publiku i kritičare diljem svijeta. Gitarski kritičar Colin Cooper oslovio ga je kao „solista visokih mogućnosti“. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara. Tokom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima. Çeku je prvu studijsku ploču objavio 2008. godine pod etiketom američke diskografske kuće Naxos. Iste je godine nagrađen godišnjom nagradom Mladi glazbenik godine, a dobitnik je i nagrada Ivo Vuljević koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež, te pobjednik natjecanja Ferdo Livadić koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen.

 - subota 21.11. u 18 h (Muzej grada Splita): Mladi virtupzi

Višestruko nagrađivani mladi gitaristi iz raznih dijelova Hrvatske će prirediti koncert sastavljen od solističkih točaka i točaka komornih sastava. Na koncertu će nastupiti mladi gitaristi koji na državnim i međunarodnim natjecanjima redovito osvajaju visoke nagrade. Ovim koncertom se želi potaknuti njihov daljnji rad i umjetnički napredak, kao i upoznavanje šire javnosti sa talentiranim mladim gitaristima. 

- nedjelja 22.11. u 19 h (Muzej grada Splita): Srđan Bulat, koncert i predavanje na temu 'Djela suvremenih hrvatskih skladatelja za gitaru u nakon 1970. godine'

Srđan Bulat je osvojio nagrade na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru. Glazbenu školu i prve četiri godine Umjetničke akademije je završio u Splitu, da bi se po upisu na petu godinu akademskog obrazovanja preselio u Zagreb gdje je i diplomirao na Muzičkoj akademiji. Do sada je snimio dva nosača zvuka, nastupao je kao solist uz orkestre u Hrvatskoj i diljem Europe, a u rujnu 2014. godine je završio poslijediplomski studij gitare na Royal Academy of Music u Londonu, jednoj od najprestižnijih glazbenih akademija na svijetu. Na ovogodišnjim Danima klasične gitare Srđan će se predstaviti koncertom i predavanjem na temu skladbi hrvatskih suvremenih autora koja je ujedno bila i tema njegovog nedavno obranjenog specijalističkog rada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 

Dani klasične gitare održavaju se pod pokroviteljstvom Odjela za kulturu i umjetnost Grada Splita i TZ Grada Splita.

Vaša reakcija na temu