Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Treću godinu zaredom u Kaštelima kiparsko-slikarska kolonija

Treću godinu zaredom u Kaštelima kiparsko-slikarska kolonija

'1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2020'

Treću godinu za redom u Kaštelima će se održati manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija '1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2020.' u organizaciji udruge Šušur i suorganizacije Grada Kaštela,  TZ Kaštela,  Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela, udruge maslinara Mastrinka. 

Hrvatski kipari  Duje Botteri, Zrinka Ružičić, izrađivat će skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta. Grane su prema preporuci Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split zbog statike i njenog očuvanja odrezane 2012.-2015. godine. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković

Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom da je utvrđena starost ovog jedinstvenog primjerka drveta te da je utvrđena njena jedinstvenost i različitost može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime 'Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata...' Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852. 

Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 27. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda za vrijeme kolonije biti će upriličena  i izložba maslinova ulja i proizvoda od maslina, kao i dosad izrađeni radovi od 1500 godina Stare masline kao i čaja od listova ove masline.

Kolonija će zbog epidemioloških mjera ove godine trajati jedan dan u vremenu od 18 do 21 sat i biti će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih desitancija u svijetu. Gdje je vino i maslina – tu je i kultura, govorili su stari Grci. 

Nastali radovi na kooniji u protekle dvije godine bit će izloženi 24. srpnja uz prigodni program, radovi stare kaštelanske ljepotice simbola dugovječnosti, plodnosti, mira, blagoslova i Mediterana.

Vaša reakcija na temu