Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Turističko-ugostiteljska škola Split u sklopu Erasmus + projekta u Poljskoj

Turističko-ugostiteljska škola Split u sklopu Erasmus + projekta u Poljskoj

Cilj projekta je stjecanje profesionalnih kompetencija i praktičnih vještina nastavnika i učenika u pripremama i sastavljanju jela od riba i plodova mora

U Erasmus + projektu pod nazivom 'Warmia - Masuria, Umbria, Dalmatia - flavour of regions' učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske škole boravili su 10 dana u gradu Szczytno u Poljskoj. 

Učenici i nastavnici su naučili pripremati  tradicionalna  jela od  riječnih riba i rakova  na tradicionalan način  regije Masuria, ali i kako se tradicionalna kuhinja može pripremati i prezentirati na moderan način.

Cilj projekta je stjecanje profesionalnih kompetencija i praktičnih vještina nastavnika i učenika u pripremama i sastavljanju jela od riba i plodova mora. U projektu  je sudjelovalo 33 učenika iz  škola  Poljske, Italije i Hrvatske uz 18 nastavnika kuharstva ili struke vezane uz kuharstvo.

Tijekom boravka u Poljskoj, osim pripremanja tradicionalnih jela regije-domaćina, učenici i nastavnici razmijenili su iskustva u nastavi organizirajući radionice.

Na web stranici projekta su prezentirana jela koja su se tijekom mobilnosti pripremala.

Turističko-ugostiteljsku školu su predstavljali učenici 3. razreda  Petar Tadinac, Roko Gazibara, Lovre Andrijić, Matea Bešlić, Nikola Bašić, Matea Didak, Viktorija Goić, Roko Radica Turić, Viktor Dodoja  i učenici 4. razreda Stefanie Budai i Jakov Karajić.  Nastavnici koji su zajedno s njima sudjelovali u mobilnosti su Ivana Drnasin, Andro Ban, Tea Ćelić Pavlović, Nikša Topić, Ljiljana Kargotić i Dragan Todorović

Radni dio mobilnosti sastojao se od radionica u koje su se tijekom sedam dana odrađivale u kabinetima škole u Szczytno i u Kulinarskoj akademiji u Gdansku. Naučili su nas kako se pripremaju specijaliteti njihovi regija, te kako ih na maštovit način servirati gostima na tanjuru. Osim što su učenici kuhali, u internacionalnim timovima, učio se poljski jezik i pjesme na poljskom jeziku. Usavršavao engleski jezik u međusobnoj komunikaciji učenika ali i učili pojmovi na poljskom, talijanskom  i hrvatskom jeziku.

Slobodno vrijeme učenici su provodili razgledavajući prirodne i kulturno povijesne znamenitosti Poljske. Osim gradića Szczytno, posjetili smo Gdansk, Sopot i glavni grad Varšavu.

Mobilnosti imaju vrlo veliki značaj u daljnjem školovanju učenika te njihovim spoznajama o drugim kulturama, njihovoj gastronomiji i kulturno – povijesnom naslijeđu.  Sklapaju se nova prijateljstava koja se  nose dalje u život, a konverzacija na stranim jezicima  tijekom  mobilnosti također povezuje učenike i učvršćuje njihova prijateljstva.

- Boravak u Poljskoj bilo je nevjerojatno iskustvo puno učenja i zabave. Učenici i nastavnici lijepo su se proveli, družili s novim prijateljima, upoznali domovinu Chopina i Sienkiewicza - poručili su iz škole.

Vaša reakcija na temu