Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić TUŽNA VIJEST: Preminula je Božena Martinčević, neumorna njegovateljica dalmatinskog etnografskog blaga

TUŽNA VIJEST: Preminula je Božena Martinčević, neumorna njegovateljica dalmatinskog etnografskog blaga

Sahranjena tiho, u krugu obitelji

U 81. godini života u Splitu je preminula Božena Martinčević, neumorna njegovateljica dalmatinskog etnografskog blaga, modna kreatorica, likovna umjetnica, književnica, modna kreatorica...

Čuvena teta Božena, bila je vlasnica nekada kultne butige dalmatinskog folklora 'Nostalgija' u Marmontovoj u kojoj je promicala našu narodnu nošnju i folklornu baštinu.


Među ostalim, pamtit će je se i po posljednjoj izložbi početkom ove godine u Muzeju grada Splita, koja se sastoji od njezine donacije. U njezinom sklopu predstavljene su dvadeset i četiri njezine modne kreacije. 


Prošle godine Božena Martinčević odlučila je donirati Muzeju kreacije koje su nastajale od početka 1980-ih godina pa sve do zatvaranja njenog modnog salona Nostalgija 2007. godine. Iako su nadahnute tradicijom Dalmatinske Zagore, Dalmacije i Slavonije, svaka progovara jezikom slobodnog umjetničkog duha umjetnice i modne kreatorice Božene Martinčević. Izložba je bila postavljena u galeriji  u Dioklecijanovoj ulici, gdje su se posjetitelji mogli upoznati s umjetničkim i kreatorskim stvaralaštvom Božene Martinčević od 1970-ih godina do 2007. godine, te se nastavlja u stalnom postavu Muzeja grada Splita.

Vaša reakcija na temu