Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TUŽNA VIJEST: U Splitu preminuo naš istaknuti pravnik, povjesničar i publicist Ivan Mužić

TUŽNA VIJEST: U Splitu preminuo naš istaknuti pravnik, povjesničar i publicist Ivan Mužić

2003. godine dobio je Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo

U Splitu je 22. ožujka u 87. godini života preminuo naš istaknuti pravnik, povjesničar i publicist Ivan Mužić. Rođen je u Solinu 14. rujna 1934., završio klasičnu gimnaziju u Splitu, diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao odvjetnik od 1965. do 1972. godine, kada je suspendiran kao neprijatelj komunističkog režima. Zatvaran je kao hrvatski nacionalist dva puta, prenosi Radio Split.

Bio je aktivni katolički laik, često polemizirao o temama hrvatskog nacionalizma i katoličanstva. Bio je urednikom i prirediteljem više knjiga.

Glavna područja njegova povjesničarskog rada su podrijetlo Hrvata i masonstvo (osmo dopunjeno izdanje monografije Masonostvo u Hrvata izašlo je 2005.). Od 1967. do danas objavio je šezdesetak knjiga, od kojih je nekoliko naslova doživjelo više dopunjenih izdanja, kasnije i pod drugim imenima (po tri i više izdanja: Hrvatska kronika, Hrvatski vladari od sredine VI. do kraja IX. stoljeća, Hrvatska povijest devetoga stoljeća, Hrvati i Izrael, Stjepan Radić u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca).

Zadnjih desetak godina izbjegavao je javne nastupe i predstavljanja knjiga, ali je gotovo svake godine objavio po knjigu-dvije sa svojim sjećanjima i zapisima, pretiskavajući u maloj nakladi i u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Imotskom i neka stara i zaboravljena izdanja, pišući im opsežne predgovore ili pogovore. Njegov posljednji naslov je Zapamćenja o Anti Antiću i sudskim progonima (Imotski, 2019.; 2020.).

2003. godine dobio je Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo.

Pogreb će biti u četvrtak, 25. ožujka u 15 sati na groblju u Solinu.

Vaša reakcija na temu