Na Hvaru napravljen mural posvećen ženama i njihovoj unutarnjoj snazi

Na Hvaru napravljen mural posvećen ženama i njihovoj unutarnjoj snazi

Mural u Jelsi otkrit će se 15. listopada, na Dan ruralnih žena

Na dan koji je UN proglasio Danom ruralnih žena, 15. listopada, u Jelsi na Hvaru bit će predstavljen prvi mural na otoku posvećen ženama i njihovoj unutarnjoj snazi. Mural, veličine 12X12 metara, oslikala je Splićanka, magistrica edukacije likovnih umjetnosti Andrea Resner. Nastao je u sklopu projekta 'Žensko komuniciranje za solidarnost - WomCom ' odobrenog u sklopu ERASMUS + programa, KA 2-Western Balkan Youth Window, a u kojem sudjeluju Hrvatska, Srbija, Italija, Francuska te Bosna i Hercegovina 

Cilj je ovog projekta zajednički rad na poboljšanju specifičnih komunikacijskih vještina, a ujedno je ovo bila prilika za susrete i razmjenu iskustava, poteškoća i dobrih praksi među ženama iz različitih zemalja, kako bi se pojačalo njihovo samopouzdanje i samozastupanje.

Hrvatsku u ovom projektu zastupa Udruga Trim koja se bavi promicanjem održivog razvoja na otoku Hvaru. U svim partnerskim zemljama bit će po jedan mural, ovaj hvarski, nastao uz potporu općine Jelsa nosi poruku 'Budi hrabra, ne trebaš se uklopiti'.

Na muralu su oslikane statične crno bijele ptice s ugrađenim šalicama, kuhačama i sličnim predmetima, a predstavljaju ulogu žene u tradicionalnim okvirima, dok  u središnjem dijelu ptica u uzletu svojim svjetlom i  bojama govori o iskoraku u bolja vremena. Ovim muralom želi se potaknuti žene da budu hrabre, jedinstvene, komunikativne, da  stalno razbijaju barijere tzv. negativnog tradicionalizma.

Mural će se predstaviti u 16.30 sati, a uz zabavan program, predstavit će se i udruga Trim. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14