Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U okviru 'Jesenjarenja' u Sinju 'otpad' u Galeriji Sikirica izlaže Vanja Babić

U okviru 'Jesenjarenja' u Sinju 'otpad' u Galeriji Sikirica izlaže Vanja Babić

'Arheologija odbačenog'

Sutra u 19 sati u Galeriji Sikirica u Sinju, u okviru diskurzivnog programa 'Jesenjarenj' otvara se iznimno zanimljiva izložba 'Arheologija odbačenog' multimedijalnog umjetnika Vanje Babića

Podsjetimo, program je nastao u suradnji udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Galerije Sikirica, s ciljem da se kroz različite forme - izložbe, filmske projekcije, stručna predavanja, razgovore s autorima - publici približe određena kompleksna pitanja i aktualna društvena problematika, a tema ovogodišnjeg Jesenjarenja su klimatske promjene. U navedeni temat izvrsno se uklapa i 'Arhipelag odbačenog', s obzirom da izložba predstavlja presjek umjetničkog opusa Vanje Babića u kojem se on kontinuirano bavio istraživanjem otpada i okoliša. Otpad je neizbježna posljedica današnjeg načina života i stvaranjem velikih količina otpada čovjek narušava prirodnu ravnotežu. Kako u tekstu predgovora navodi kustosica Jelena Pavlinušić: 'Babić se poput modernog arheologa bavi odbačenim ili napuštenim predmetima koje mi kao društvo i pojedinci ostavljamo iza sebe, kao što će se i nas u nekoj arheologiji budućnosti proučavati kroz otpad koji smo stvorili. Sve su to predmeti koje je čovjek proizveo da bi si osigurao lagodu i obilje, a potom odbacio bez razmišljanja o posljedicama koje ti proizvodi imaju na okolinu. Najčešće su to jednokratni predmeti koji, unatoč tome što se koriste vrlo kratko, u okolišu ostaju tisuće godina. Kad ne bude nas kao stvarnih protagonista, upravo će naš otpad evidentirati da smo tu nekad bili'.


U sklopu otvorenja umjetnik će održati vodstvo kroz izložbeni postav i odgovarati na pitanja posjetitelja. Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca 2022.


Program se održava uz podršku Grada Sinja i Ministarstva kulture i medija RH.

Izložba je dio programa ‘Kultura u zaleđu’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade ‘Kultura nova’ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.

Vaša reakcija na temu