Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miroslav Lelas U prepunom Fotoklubu otvorena izložba Maje Prgomet, pogledajte fotogaleriju!
Kultura Piše: Dalmatinski portal

U prepunom Fotoklubu otvorena izložba Maje Prgomet, pogledajte fotogaleriju!

Može se pogledati do 3. listopada

U Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena izložbe 'Planet Šljaka' autorice splitske fotografkinje Maje Prgomet. Fotoklub je bio pretijesan za brojne posjetitelje koji su se skupili, a izložbu je otvorila predsjednica Fotokluba i kustosica izložbe, Ana Žanko koja je istaknula kako Maju neće posebno predstavljati niti najavljivati jer svi znaju koliki je njen doprinos za razvoj fotografije u Splitu, ali i u Hrvatskoj.

- Maja je Fotoklub Split vodila šest godina, od 2017. do 2023. te je u tom razdoblju pokrenula brojne projekte koje mi u Fotoklubu provodimo i danas. Iako više nije predsjednica udruge, aktivna je članica i kroz svoj privatni i poslovni angažman nastavila je promovirati i afirmirati fotografiju i u Splitu, i u Hrvatskoj i u inozemstvu - istaknula je Ana Žanko.

Govoreći o izložbi, kustosica je istaknula kako postoje dvije razine čitanja - prva, koja problematizira privatizacijsku i tranzicijsku propast tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat te ekološku i zdravstvenu krizu uzrokovanu desetljećima nesaniranog tvorničkog otpada tzv. šljake, a koja danas visi kao omča oko vrata stanovništvu Dugoga Rata. Druga razina čitanja jest nepobitna činjenica da je tvornica, jedna od najvećih u bivšoj državi, praktički stvorila općinu Dugi Rat i osigurala gospodarski, kulturni i demografski prosperitet maloga dalmatinskog mjesta. Tvornički otpad tzv. šljaka, provodni je motiv cijele izložbe, koji izvučen iz prostorno-vremenskog konteksta, doista promatraču daje osjećaj kao da je na drugom planetu.

Autorica izložbe, Maja Prgomet ispričala je kako je šljaku krenula fotografirati još 2008. godine, i kako je kroz više od 15 godina snimila nekoliko tisuća fotografija, od čega je za izložbu napravila izbor od njih 28. Skrenula je pozornost da je problem nesaniranog tvorničkog otpada i dalje goruće pitanje za stanovništvo Dugoga Rata te je pozdravila dolazak načelnika općine, Tonća Bauka i saborske zastupnice Marijane Puljak, koji su u svom političkom angažmanu u više navrata apelirali na hitno rješavanje problema. Isto tako je istaknula da su za nju osobno, u umjetničkom i fotografskom smislu, prizori šljake predstavljali bijeg u drugu dimenziju, na drugi planet i isključivanje od svakodnevice. U kontekstu toga, dodala je, dirljivo je i zadivljujuće da u tim brdima opasnog i po zdravlje štetnog otpada, i dalje izbija život - raste cvijeće, brnistra, odmaraju galebovi i Jadran blista u svom plavetnilu. Za kraj je izrazila nadu i želju da se pitanje nezbrinutog tvorničkog otpada čim prije riješi i da Dugoraćani ne moraju više strahovati za svoje zdravlje i budućnost svoje djece.

Izložba je otvorena do 3. listopada i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije Fotokluba Split. 

Vaša reakcija na temu