Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U splitskom HNK počele pripreme za dramu 'Što čekamo'

U splitskom HNK počele pripreme za dramu 'Što čekamo'

Što se događa kad sin želi odabrati 'žensko', a kćer 'muško' zanimanje?

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu započeli su pokusi drame 'Što čekamo' Marije Dukić u režiji Marice Grgurinović. Autorski tim uz spisateljicu i redateljicu čine i glumice i glumci Andrea Mladinić, Vicko Bilandžić, Ana Marija Veselčić i Luka Čerjan, te kostimografkinja Miranda Vidović, skladatelj Aleksandar Antić, video suradnik Dan Oki, i stručni suradnik  Zvonimir Parać.

- Riječ o produkciji koja nastaje u, za naše scenske prilike, ponešto neobičnim okolnostima jer je tekst Marije Dukić na kojem je temeljena odabran kao najbolji na javnom natječaju, a javnim pozivom odabrana je i redateljica Marica Grgurinović. Produkcija na kojoj je upravo započeo rad, a čija je premijera najavljena za 18. ožujak 2017., rezultat je projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života sufinanciranoga u sklopu programa Europske komisije Rights, Equality and Citizenship - Prava, jednakost, građanstvo - otkrili su iz kazališta

Između 25 dramskih tekstova pristiglih na natječaj povjerenstvo se odlučilo za tekst mlade i dosad malo poznate spisateljice Marije Dukić, rođene u Splitu, a sa stalnom adresom u Šibeniku. Produkcija će nakon premijere biti predstavljena srednjoškolskoj publici, ali i njihovim roditeljima  u Splitu i četiri županije juga Hrvatske, nakon čega će postati redovan dio sezone splitskog HNK.

Predstava 'Što čekamo' sredstvima interaktivnog forum-teatra problematizira snažno prisutnu društvenu temu (ne)ravnopravnosti spolova i potiče komunikaciju glumaca i publike, čime ukida strogu granicu pozornice i gledališta. Ova drama o drugačijoj obitelji propituje tradicionalne rodno pristrane stereotipove o ulozi žene, ali i muškarca u društvu,  obitelji i profesionalnom okruženju.

Što se događa kad sin želi odabrati 'žensko', a kćer 'muško' zanimanje i kakve veze u svemu tome ima uloga (nepostojećeg) oca u formativnim godinama neke su od tema kojima ova drama prodire u srž muško-ženskih odnosa i nametnutih predrasuda o njima. Ona ne nudi rješenja, ali se dramski vještim zapletom snažno bori za razumijevanje različitih odabira i ravnopravnost spolova. Produkcija 'Što čekamo' izravno stimulira kritičku re-evaluaciju rodnih stereotipova snažno prisutnih i u hrvatskom suvremenom društvu. 

Vaša reakcija na temu