Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Splitu će biti svečano otvoreni 34. Marulićevi dani

U Splitu će biti svečano otvoreni 34. Marulićevi dani

Ovogodišnji se festival hrvatske dramske riječi odvija u ozračju obilježavanja 500 godina od smrti oca hrvatske Marka Marulića Splićanina

Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorit će festival hrvatske drame 34. Marulićevi dani na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u nedjelju 21. travnja. U sklopu svečanosti otvorenja koja započinje u 20 sati bit će, tradicionalno, uručene nagrade Ministarstva za novi dramski tekst Marin Držić, a nakon svečanosti dramski će ansambl HNK Split, domaćina i organizatora Festivala izvesti dramu Jurice Pavičića 'Crvena voda' u dramatizaciji Ivora Martinića i u režiji Ivice Buljana.

Ovogodišnji se festival hrvatske dramske riječi odvija u ozračju obilježavanja 500 godina od smrti oca hrvatske Marka Marulića Splićanina. Tijekom deset festivalskih dana predviđeno je više od 50 događanja koje HNK Split organizira u suradnji s brojnim partnerima, prvenstveno splitskim gradskim kulturnim institucijama, kao što su: Književni krug Marka Marulića, Umjetnička akademija u Splitu, Muzej grada Splita, Gradska knjižnici Marko Marulić, Centar za cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Odsjek za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu. Festival ne bi bio moguć ni bez financijske i organizacijske pomoći Ministarstva kulture i medija, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

U službenoj će festivalskoj konkurenciji do 29. travnja biti izvedeno deset predstava u produkciji hrvatskih kazališta te jedna iz Argentine. Pored festivalskih nagrada Marul, po završetku Festivala nagradu će dobiti i od publike najbolje ocijenjena predstava, a posebnu nagradu za najupečatljivije glumačko ostvarenje dodjeljuje žiri čitatelja lavnog medijskog pokrovitelja, dnevnog lista 'Slobodna Dalmacija'

Po intoniranju himne 'Lijepa naša' koju će izvesti sopranistica Nela Šarić, solistica Opere HNK Split, ministrica Obuljen Koržinek uručit će nagrade Marin Držić za najbolje novo hrvatsko dramsko djelo. Povjerenstvo za nagrade za 2023. godinu radilo je u sastavu: Jasen Boko, dramaturg, Martina Petranović, teatrologinja i Doris Šarić-Kukuljica, kazališna, televizijska i filmska glumica.

Prvu nagradu dobio je Espi Tomičić za dramu 'Tuđe topline'. Drugu nagradu ravnopravno dijele Lucija Marković za dramu '75 godina i Alah nije prozborio ni riječ' i Antonela Tošić za dramu 'Bolna djeca u cvijeću', a treću nagradu ravnopravno dijele: Nina Horvat za dramu 'Krivi spoj', Matej Opolcer za dramu 'Tigrice' i Dorotea Šušak za dramu 'Trenutak prije – poslije (ili djeca odlaze nepomućenih očiju)'. 

Dobitnicima će ministrica uručiti prigodne brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića.

Vaša reakcija na temu