Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Pročitajte najbolju pjesmu o Marjanu koju je napisao učenik Josip Vukušić

Pročitajte najbolju pjesmu o Marjanu koju je napisao učenik Josip Vukušić

Natječaj je organizirao Ogranak Matice Hrvatske u Splitu

Završen je natječaj za najbolju pjesmu o Marjanu koji je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Splitu za učenike srednjih škola. Zbog specifičnih okolnosti  prouzročenih pandemijom koronavirusa Natječaj se nije mogao odvijati u planiranim okvirima što je utjecalo i na broj prispjelih radova. Povjerenstvo je donijelo odluku da se dodijeli prva nagrada  i dvije pohvale.

Prva nagrada je pripala pjesmi 'Pisma Marjanu' autora Josipa Vukušića, učenika Komercijalno-trgovačke škole Split, a iznosi tisuću kuna.

Pjesme koje su dobile pohvalu su: 'Oda Marjanu' autorice Luce Stipanović, učenice Srednje tehničke prometne škole Split i pjesma 'Merjan' autora Stipe Galetovića, učenika Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku Split. Autori će dobiti prigodne darove i besplatnu godišnju članarinu od dana upisa u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

- Drago nam je i veseli nas da su učenici kroz svoje pjesme iskazali veliku privrženost i ljubav prema Marjanu koju očito nije umanjila ni kriza za vrijeme korona pandemije kad je Marjan čak bio zatvoren za sve posjetitelje. Ogranak MH u Splitu ovim je natječajem nastojao motivirati učenike srednjih škola na pisanje pjesama o znamenitim simbolima grada Splita razvijajući na taj način ljubav prema njima, a Marjan je zasigurno jedan od njegovih najljepših simbola - poručuje dr. Joško Kalilić.

Pisma Marjanu

Ti si ka kruna ovoga mista
Sa svakim danom puniš nam pluća
Tvoja lipota na suncu blista
Ti si lanterna, ti si nam kuća

Ti si ka sve boje ča svitu su znane
I svaki miris koji nas prati
Ti si ka melem, ti ličiš rane
Ti si sve ono ča more se dati

Jubin te borove koji te kite
Letin i vraćan se ka da san tica
S tobom san čovik, a opet dite
Marjane lipi, sritna mi smo dica.

Vaša reakcija na temu