Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ULJEPŠALI STUDENTIMA USKRS Ravnatelj SC-a pripremao delicije po svom receptu

ULJEPŠALI STUDENTIMA USKRS Ravnatelj SC-a pripremao delicije po svom receptu

Menza na Kampusu u Splitu po prvi put radila je i na najveći kršćanski blagdan

Uskrs je najveći katolički blagdan i svaki čovjek zaslužuje taj dan provesti u krugu svoje obitelji okupljenoj oko uskrsnog stola. No, pandemija je koronavirusa na koljena bacila cijeli svijet i limitirala kretanje ljudi i njihove aktivnosti. Većina je u karanteni i Uskrs je dočekala u krugu obitelji, ali ima onih koji nisu te sreće i koji su osuđeni ove blagdanske dane provesti u karanteni daleko od svojih najmilijih. Među njima je i određen broj studenata Sveučilišta u Splitu koji nisu u mogućnosti ići svojim kućama. Mahom su to studenti iz inozemstva ili daljih gradova u Hrvatskoj koji zbog obustave zračnog i međugradskog prijevoza ne mogu svojim kućama.

Studentski centar u Splitu osjetio je potrebu pomoći takvim studentima pa se pobrinuo da im uskrsni stol ne bude prazan. Menza na Kampusu u Splitu po prvi radila je i na Uskrs, a da zanimljivost bude još veća studentima je kuhao ravnatelj Studentskog centra Ivan Žižić zajedno s članovima studentskog zbora, Splitskog sveučilišnog sportskog saveza UnisportST-a te igračima AFC Universitasa. 

- Djelatnici Studentskog centra za Uskrs zaslužuju biti u svojoj obitelji, ali u isto vrijeme osjećam potrebu da se pomogne studentima u ovoj teškoj situaciji. Mali broj studenata koji su ostali u Splitu sada nas treba više nego ikad. Ovo je najmanje što možemo učiniti za njih. - rekao nam je ravnatelj Ivan Žižić kojeg smo zatekli u kuhinji menze na uskrsno jutro kako s nekolicinom volontera priprema namirnice za 220 porcija.

Od sastojaka tu su 15 kg junetine, 12 kg piletine, 4 kg kozica i za vegetarijance malo tartufa. Dvadeset porcija je za djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, 50 porcija socijalno ugroženim obiteljima u Splitu, a 150 porcija za studente.

- Iako i sam u slobodno vrijeme volim kuhati, izazov je kuhati za 150 studenata, i to na Uskrs kad znam da me moja obitelj kod kuće nestrpljivo čeka za stolom - poručio je Žižić.

Kao što je ravnatelj KBC-a Julije Meštrović sjeo u sanitetska kola kad je trebalo obaviti prijevoz pacijenta, tako je i ravnatelj SC-a uskočio u pregaču da pomogne svojim studentima. Naravno, uz pregače su svi volonteri imali i zaštitna odijela, maskice i rukavice. 

Glavnu riječ u kuhinji je imao Toni Batinić - Korea, tajnik UnisportST-a i čuveni kuhar na svim važnijim događajima sportskog saveza. Zatekli smo ga pored velikog lonca kako sprema junetinu na crveno. Naime, Korea i ravnatelj Žižić su dogovorili cijeli uskrsni meni koji je nikad bogatiji i ne poslužuje se inače u menzama.


Ulogu pomoćnog kuhara je preuzeo Mateo Marušić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, koji je s kolegama bio glavni za sjeckanje.

- Na meniju imamo piletinu i kozice u bijelom umaku, junetinu na crveno i bijeli umak s trtufima i parmezanom, a uz to studenti od priloga mogu birati između šarene palente, njoka i tortellina sa sirom. Za desert je tu pohani sladoled - govori nam Mateo sjeckajući češnjak i luk za umak od piletine i kozica koji je pripremio ravnatelj.

- Šteta što ovakvog menija nije bilo dok sam ja studirao? - dobacuje uz smijeh Ivan Tustonjić, igrač AFCU-a i magistar kineziologije koji se rado odazvao ovom pozivu na volontiranje.

On je, inače, iz Vinkovaca i ovo je prvi puta da Uskrs slavi van kruga obitelji.

- Treba slušati upute Stožera civilne zaštite i strpiti se dok se virus ne pobijedi. Barem mi sportaši znamo da se utakmica igra dok sudac ne svira kraj. Teška srca sam izbjegao to putovanje od 600 kilometara, ali uz ovakva dva kuhara ovaj Uskrs neće biti tako loš. Prvom prilikom idem u Vinkovce vidjeti svoje - rekao je Ivan.

Zanimljivo je napomenuti da je piletinu i kozice u bijelom umaku pripremio upravo ravnatelj SC-a Ivan Žižić. Po njegovom receptu pripremljen je i pohani sladoled te bijeli umak s tartufima i parmezanom. 

Vaša reakcija na temu