Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Umirovljena profesorica preuzela brigu o čoporu mačaka u Marmontovoj, nakon što su preminuli njegovi prethodni 'skrbnici'

Umirovljena profesorica preuzela brigu o čoporu mačaka u Marmontovoj, nakon što su preminuli njegovi prethodni 'skrbnici'

'Splitskim uličnim mačkama želim isti tretman kakav imaju istanbulske mačke. Vlasti su im napravile mačje kućice i o njima brinu', nada se Splićanka

Split godinama nema azil za napuštene životinje, pa su brigu o uličnim mačkama i psima na sebe preuzele neke udruge i brojni pojedinci, volonteri, koji se o životinjama brinu isključivo iz ljubavi. Pisali smo o jednom takvom ljubitelju životinja kojemu je bio posebno privržen čopor mačaka koje žive na početku Marmontove ulice, ali je prema riječima naše sugovornice stariji gospodin preminuo. 


- Prošle godine u proljeće preminuo je Mladen Ivanović, krajem prošle godine i Stipe Ćubelić, koji su brinuli o čoporu koji se nastanio na obližnjem bedemu. O mačkama godinama brinem po drugim kvartovima, i o ovima sam povremeno brinula, ali kada sam saznala za tužne vijesti više sam se angažirala. Dolazim u Marmontovu ulicu svaki dan i nosim im hranu, promijenim vodu, a po potrebi i neke druge stvari - priča nam Zrna Krstulović.

Umirovljena splitska profesorica brine o čak 21 uličnom mačkom koliko ih je ‘okupiralo’ ovaj dio gradske jezgre. Osim svega toga, njeguje ih, pazi i mazi. 

- Osjećam ljubav koju mi životinje daju i jednostavno im isto to vraćam. Nije mi teško doći i dva puta dnevno. Tko ima ljubav prema životinji taj će me razumjeti - priznaje nam, ali kaže kako ne može sama kontrolirati u kakvim uvjetima žive ove mace.

- Donijeli smo im stare deke, napravili smo i neke improvizirane nastambe, ali kada dođe zima teško je. Zaklon im je netko srušio, ali on nije neko trajno rješenje. Voljeli bi da se napravi nešto sistematično po ovom pitanju, počevši od činjenice kako Split nema azil, a onda da ulične mačke zbrinemo na način koji priliči jednom turističkom gradu - mišljenja je naša Zrna.

Čopor mačaka u Marmontovoj su prava turistička atrakcija, u što smo se i osobno uvjerili. Njihove fotografije obiđu svijet, rijetko tko prođe, a da ih barem jednom ne fotografira. Zrna smatra da je to odlična reklama jer su one dio mediteranskog stila života, ali se pita kakvu razglednicu šaljemo u svijet.

- One su postale atrakcija za strance, a primijetila sam i kako stranci imaju više razumijevanja za napuštene životinje od nas samih. Trudim se čistiti prostor na kojem one borave, iako sam prešla 70-u, to mi nije teško, ali se pitam postoje li odgovorniji i mlađi za takvo nešto. Ljeti me turisti pitaju kako da im pomognu, često kažem da im ne treba ostavljati ostatke hrane, one su izbirljive, a najbolje im je donijeti hranu za mačke. Tako je jedna Amerikanka otišla u trgovinu i donijela preko 80 paketa hrane, a sterilizirala je i 11 mačaka - priča nam Splićanka.

Istanbul kao primjer

Umirovljenica ovo radi s puno ljubavi, nitko je ne prisiljava, ne želi kukati, ali samo podsjeća kako ima pozitivnih primjera kvalitetnog suživota građana, vlasti i uličnih životinja.

- Procjenjuje se da na ulicama Istanbula živi više od milijun mačaka lutalica o kojima brinu gradske vlasti, ali i sami stanovnici. Mačke su tamo jedna od zanimljivosti o kojoj brojni turisti nakon posjeta gradu pričaju gotovo jednako kao o najvažnijim atrakcijama. Istanbulske lutalice su zbrinute gotovo bolje od nekih kućnih mačaka, svugdje su dobrodošle, a gradske vlasti na nekoliko su lokacija postavile mačje kućice u koje se one mogu skloniti u hladnim mjesecima. Na takav način i sami stanovnici mogu na adekvatan način samoinicijativno ostavljati hranu. To želim i u našem Splitu, tretman kakav imaju istanbulske mačke - nada se naša sugovornica.

Kratko smo proćakulali, a onda smo Zrnu ostavili s njenim ‘divljim’ mačkama koje kada ju ugledaju odmah pohrle u zagrljaj. Svaka čast Zrna, svijet bi bio bolje mjesto da je više ovakvih ljudi, a u njemo ime pokušat ćemo doznati mogu li se njene željeni ostvariti. Možda ne na spomenutom bedemu jer on nije u vlasništvu grada, ali smo sigurni da postoji neka druga lokacija na kojoj bi jednako uživale i plijenile interes stranih objektiva.

Vaša reakcija na temu