Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Kino klub Split Upoznajte Kino klub Split, djeluje od davne 1952.
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Upoznajte Kino klub Split, djeluje od davne 1952.

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Kino klub Split jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Djelovanje Kino kluba Split u području audiovizualne umjetnosti i kulture seže u davnu 1952. Riječ je o neprofitnoj udruzi građana koji se zalažu za razvoj audiovizualne kulture i umjetnosti, a koja pruža prostorne, tehničke i produkcijske uvjete za obrazovanje, proizvodnju i prezentaciju kulturno-umjetničkih sadržaja. Djeluje kroz tri primarna područja: edukaciju, produkciju i arhiv. Njeni su današnji predstavnici Boris Poljak i Andrea Remetin

Iz Kino kluba Split naglasili su kako u njihova sva tri programska područja postoje važni projekti od kojih se neki održavaju kontinuirano, a neki prigodno. Najdužu tradiciju imaju edukativni programi usmjereni na opismenjavanje građana u području audiovizualne kulture i snimanje filmova kroz sustav dijeljenja opreme i resursa. 

'U novije vrijeme, istaknuli bismo program 'Mala škola medijske kulture', namijenjen nastavnicima u srednjim i osnovnim školama, a provodimo ga zadnjih šest godina. Tu je i specijalizirani program 'Skriveni Grad' koji ove godine provodimo prvi put, koji je interdisciplinaran - bavi se područjima arhitekture, urbanizma i audiovizualnih medija - a koji uspostavlja nove prakse u prenošenju znanja i produkciji radova', naveli su. 

Trenutačno provode cjelogodišnji edukativni program koji se sastoji od osnovnih, specijaliziranih i međunarodnih radionica, predavanja, autorskih gostovanja i drugih diskurzivnih aktivnosti kao što je 'U kvadrat' koji okuplja autore i autorice iz čitavog svijeta koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima. Članovi i suradnici kontinuirano realiziraju svoje filmove - njihovu prezentaciju organiziraju jednom godišnje na Smotri, a dio ih se predstavlja i na domaćim i međunarodnim festivalima. Također se kontinuirano ažuriraju podaci na arhivskom webu kluba čiji je cilj okupiti pregled svih informacija o filmovima i autorima, odnosno autoricama na jednom mjestu.

'Želimo nastaviti s uspješnim radom, a u tome bi nam pomoglo da izmjestimo prostor skladišta kluba koji se trenutno nalazi na neadekvatnoj poziciji. Programske aktivnosti osmišljavaju se u suradnji s članovima, a postojeći programi po provedbi evaluiraju, tako da ćemo u budućnosti prijavljivati programe s obzirom na buduće potrebe i mogućnosti. Razvoj programa i njihovo održavanje podrazumijeva i kontinuiran rad na unapređivanju infrastrukture, opreme i prihoda, ali i nove načine oglašavanja i komunikacije s publikom i dionicima', obrazložili su. 

Što se tiče audiovizualnog sektora, od uspostave HAVC-a, ustvrdili su, napravili su se veliki pomaci u financiranju brojnih relevantnih projekata. Ova institucija, smatraju, može služiti kao primjer svim ostalima. 

'Naravno, prepoznavanje i podržavanje nezavisne kulture kao značajne - dakle, one kulture koja je dostupna svima, a stvaraju je organizacije nezavisne u svom djelovanju (pritom se misli da su nezavisne od političke volje i tržišnih potražnji) - i povećanje budžeta za takvu kulturu te omogućavanje prostornih i drugih uvjeta na državnoj, a naročito lokalnim razinama napravilo bi razliku u održivosti raznovrsnih, alternativnih i diverzificiranih programa', konstatirali su. 

Financijsku podršku Kino klubu Split pružaju: Hrvatski audiovizualni centar, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split, Ministarstvo kulture i medija RH, Agencija za elektroničke medije.

Građani se ovoj udruzi mogu obratiti preko e-mail adrese tajnik@kinoklubsplit.hr.

Vaša reakcija na temu