Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivana Kapetanović URŠULA NAJEV: Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, za mene je isto što i pjevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka

URŠULA NAJEV: Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, za mene je isto što i pjevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka

Program na Rivi otkazan je po naredbi vladajućih

Splitska glumica i pjevačica, Uršula Najev na društvenim mrežama objavila je oštru osudu sustava kojim se na koncerte i festivale može ući isključivo uz covid propusnicu. 'Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, za mene je isto što i pjevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka', među ostalim je poručila u podužem postu.

Prenosimo ga u cijelosti.

'Dosad sam se suzdržavala od većeg javnog diskursa na ovu temu. 

Sutra se trebao na splitskoj Rivi održati koncert 'For Amy', glazbeni projekt koji sam sa svojim bendom pripremala cijelo prošlo ljeto uz veliki emotivni, profesionalni, vremenski, fizički, umjetnički, organizacijski i financijski ulog te premijerno (kao i posljednji put u cjelosti) izvela na hvarskoj Venerandi. Program na Rivi otkazan je po naredbi vladajućih. Organizatori su se potrudili i prilagodili program novim uvjetima - koncerti koji su ovih dana trebali biti održavani po gradu bit će održani na drugim lokacijama i u drugim terminima uz kontrolirane uvjete - potvrde o cijepljenju (besplatno) ili dokaze o friško obavljenom negativnom Covid testu (Svetog Petra kajgana).

'For Amy' nije jedan od programa koji će se izvesti u takvim uvjetima. Primarni razlog je nemogućnost mene kao i par drugih članova benda da oslobodimo odgovarajući novi termin. S velikim grčem u trbuhu i bolom u srcu javno izjavljujem kako koncert ne bih pristala održati i da smo u mogućnosti uskladiti termin. Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, a sudeći po cijenama Covid testova očito i staleškoj, za mene je isto što i pjevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka. 

Svjesno održavanje koncerta na kojem ne može prisustvovati moja obitelj, moji prijatelji i moja publika bez da se prethodno cijepe ili izdvoje iznos skoro polovice troškova mjesečnih režija izjednačavalo bi me s ljudskim dnom. 

Oštro osuđujem svaku legalizaciju mita ('cijepi se i dobit ćeš besplatne karte za kazalište') i terora ('cijepi se ili nećeš ući u bolnicu osim ako ti fali pola noge'). Apropo mita, predlažem vladajućima da promijene strategiju i prilagode ju korisnicima. Obzirom da vrlo mali broj građana Republike Hrvatske posjećuje kazališta, izložbe, koncerte, kina i dr., smatram da bi puno veći odaziv nastao kad bi modificirali sredstva potkupljivanja i umjesto besplatne kulture poklonili besplatne bonove za hranu i piće. Idealna formula bi bila kad bi uspjeli akutno legalizirati prostituciju i preuzeti troškove konzumacije korisnika uz slogan 'Nemoj se brčit ako želiš pit', jist' i prčit'!'. To su ipak 3 svetinje naroda hrvatskog, upotrijebite logiku. 

I dok dio mene strahuje da ću zbog javnog mišljenja koji se protivi mišljenju zakona koji krši sam sebe imati posljedice apropo profesionalnih angažmana, drugi dio mene ima bol u nježniku i ne smatra život u polju tako sudbonosno lošim. 

Još jednom, s velikom tugom i gorčinom objavljujem da neću pristati ni na jedan koncert na koji ne može doći moja majka, moja prijateljica ili bilo koji drugi ljubitelj mog rada koji ne zadovoljava uvjete vladajućih diktatora. 

Samo se srcem dobro vidi.

Puno ljubavi i pozdrava uz dio novonastalog pjesmuljka: 

imaš pravo na slobodu

sve dok slušaš nas

imaš pravo na slobodu

al' u fašizmu je spas

imaš pravo na slobodu

sve dok ne dižeš glas

imaš pravo na slobodu

al' mi biramo za vas 

majka diktatura

i otac nacizam

uloge su ovce

u filmu totalitarizam

imaš pravo na izbor

sve dok izbor je naš

zato dođi na izbore

da nam opet glas daš 

ref.

beeeeeeeeeee

beeeeeeeeeee

beeeeeeeeeee

beeeeeeeeeeee', stoji u objavi.


Vaša reakcija na temu