Sutra počinju 18. Ivanjske večeri - Slime 2019.

Sutra počinju 18. Ivanjske večeri - Slime 2019.

Pogledajte program ovogodišnjih Ivanjskih večeri u Slimenu

 U subotu 15. lipnja u 20.30 sati uz rijeku Cetinu (Granin vir) nakon kraćeg protokola otvaranja, izvedbom monodrame 'Klytaimestra', tekstopisaca Marijana Matkovića, u produkciji CZK Omiš i Gradskog teatra 'Mali princ', u režiji Petra Buljevića i u izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa, otpočet će ovogodišnje 18. Ivanjske večeri u Slimenu.

Programska događanja nastavit će se idućeg vikenda, u petak 21. lipnja u 20 sati, također uz rijeku Cetinu, ovaj put malo uzvodnije, na Ivanovu blatu, kada će se upriličiti poetsko likovno glazbena večer autorice Zvjezdane Čagalj. Glazbena tema večeri je sevdah, a u programu sudjeluju glumac Enes Kišević i interpretator Sead Muhamedagić. Svoje 'Improvizije' predstavit će Ana Marija Fabijanić – Ane Paška, a sudjelovat će i likovni umjetnici, akademik Kažimir Hraste, Joško Čizmić, Mirjana Berka, Ivica Kundić, Nada Vučičić i Barbara Borozan.

Sama manifestacija inicijalno je nastala organizacijom klapskog koncerta, sad već davne 2002. godine. Sada je na redu 18. Večer dalmatinskih klapa koja će se održati u subotu 22. lipnja u 21 sat ispred mjesne crkve. Nastupit će muške klape Filip Dević i Mriža iz Splita, Munita iz Zadra, Pasika iz Kostanja, Oneum i Žmul iz Omiša, ženske klape Nevisteiz Imotskog, Tamarin iz Vranjica i Mirabella (CZK) iz Omiša te mješovita klapa Praska iz Podstrane. Program će voditi Ines Nosić.

Večer Ivanjskih cvitnjaka ustanovljena 2013. godine snimanjem milenijske fotografije autora Šime Strikomana s motivom skakača preko vatre, održat će se i ove godine 23. lipnja od 20 sati nadalje ispred mjesnog doma kao pučka fešta s pripremom tradicijskih jela. Ova večer je zamišljena kao okupljanje za različite generacije s potencijalom turističkog brendiranja kojeg u idućim godina organizatori namjeravaju posebno osmisliti.

Za kraj ovogodišnjih Ivanjskih večeri predviđene su dvije komedije koje će se izvesti na već ustaljenoj lokaciji za dramska zbivanja, u Tadića dvorima. Prva na rasporedu je u subotu 29. lipnja s početkom u 21 sat 'Careva večera' u izvedbi makarskih Zlatoustih. Riječ je o tekstu Francisa Vebera 'Večera s idiotom' po kojem je već ranije snimljen film, sada u adaptaciji i režiji Davora Šegote, voditelja Zlatoustih. Na premijeri 2. lipnja ove godine i nekoliko ponovljenih izvedbi na Ljetnoj pozornici u Makarskoj, prema reakcijama publike zaključujemo kako se radi o još jednom velikom hitu ove kazališne skupine kojim su postigli zavidnu umjetničku i izvedbenu razinu, pokazujući time da uvijek mogu i više i bolje.

Posljednja je na programu životna komedija (tragikomedija) 'Kumovi' u produkciji Centra za kulturu Omiš i izvedbi Gradskog teatra 'Mali princ' iz Omiša, koji će nakon što je otvorio Ivanjske večeri, ovom predstavom iste i zatvoriti u nedjelju 7. srpnja s početkom u 21 sat. Radi se o tekstu antologijskog srpskog pisca Dušana Kovačevića, poznatijeg kao pisca, odnosno scenarista za kultne filmove ('Ko to tamo peva', 'Maratonci trče počasni krug', 'Balkanski špijun', 'Profesionalac'...). Predstavu je režirao Petar Buljević, premijerno je izvedena u Omišu 17. prosinca 2018. godine i kasnije je doživjela još nekoliko izvedbi i gostovanja. Kvalitetu ove predstave potvrđuje i potpora Ministarstva kulture, pri čemu je s predstavom 'Klytaimestra' gostovala u Srbiji gdje im je domaćin bila Zajednica Hrvata Beograda 'Tin Ujević'.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(47008, "");
Pregledaj komentare