Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash VELIKA SUBOTA Dan koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana

VELIKA SUBOTA Dan koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana

To je dan tišine i molitve

Danas je Velika subota, posljednji dan svetog Trodnevlja i dan kada vjernici razmišljaju o muci i smrti Kristovoj. To je dan tišine i molitve, ne slavi se euharistijsko slavlje i ne dijeli se pričest. Dan je to koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa.

Za Veliku Subotu karakteristično je Vazmeno bdjenje koje se slavi noću. Kako je Velika subota dan pripreme za blagdan Uskrsa, mnogi kršćani produže post i na današnji dan. Kod kuće čiste, ukrašavaju pisanice, a u nekim dijelovima Hrvatske ukućani su se nekad umivali svježom vodom punom grančica i ljubičica kao simbol ljepote i čistoće.

Vazmeno bdjenje treba završiti prije svanuća nedjelje. Tada se vjernici okupljaju oko ognja, kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Svake godine se blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnoga voska. 

Prema drevnoj tradiciji, za Vazmenoga bdjenja katekumeni primaju krštenje, čime se ističe dioništvo svih kršćana u otajstvu smrti i uskrsnuća Kristova. Dani Vazmenog Trodnevlja – Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota obično se nazivaju 'svetima' ili 'velikima' jer omogućuju ponovno proživljavanje središnjeg događaja kršćanskoga otkupljenja te vjernike uvode u muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista. 

Splitsko-makarska nadbiskupija objavila je događanja u Velikom tjednu.

Velika subota - U 9 sati pjevat će se Liturgija časova (u koru), a u 21 sat splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić predvodi Vazmeno bdjenje.

Uskrs - Nedjelja Uskrsnuća Gospodinova – Svete mise su u 8, 10 i 19 sati. Svečanu svetu misu u 10 sati predslavit će splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić.

Vazmeni ponedjeljak - Svete mise slave se u 10 i 19 sati.

Vaša reakcija na temu