Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović VELIKA TUGA Napustio nas je poznati kaštelanski chef

VELIKA TUGA Napustio nas je poznati kaštelanski chef

'Antun je bio maestro kužine, uvijek spreman svakome podijeliti strast koju je imao prema svom poslu', kazao nam je Roko Puče

Poznati kaštelanski chef Antun Nišević preminuo je jutros u 62. godini, nakon kratke, ali teške bolesti. U svojoj karijeri dugoj više od četiri desetljeća kuhao je po raznim europskim gradovima, svojom kuhačom dizao ugled nizu restorana na splitskom i zagrebačkom području.

Ostat će zapamćen kao šef kuhinje u hotelu Jadran, u Segetu Donjem kod Trogira, gdje je proveo dugih 17 godina. Posljednji angažman imao je u trogirskom restoranu Coccolo. Bio je poznat kao kuhar specijalist s izvrsnim poznavanjem hrvatske, internacionalne, njemačke i mađarske kuhinje. Niševićevu stručnost i kvalitetu potvrdila je i činjenica da je bio potpredsjednik Upravnog vijeća platforme Exquisi.

Predstavljao je autohtonu hrvatsku kuhinju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, a iste godine osvojio je prvo mjesto na natjecanju ugostiteljskih djelatnika Hrvatske.  Godine 1986. osvojio je drugo mjesto na natjecanju ugostiteljskih djelatnika bivše Jugoslavije. Od tada mu je karijera bila u stalnom usponu. Među ostalim, vodio je u Splitu restoran Koralj u vlasništvu Tomislava Ivića i hotel Kastel u Kaštelima… Nišević je aktivno sudjelovao kao član prosudbene komisije na skoro svim natjecanjima kuhara u cijeloj Hrvatskoj. Osnivač je kuharske udruge Trogirski kogo s kojom je sudjelovao u društvenim događanjima grada Trogira i Splitsko-dalmatinske županije. Bio je član udruge kuhara mediteranskih i europskih regija, te jedan od pokretača Akademije Coolinarika u Splitu gdje je vodio obuku mladih kuhara.

Brojne kolege opraštaju se od Antuna koji je preminuo na svoj imendan. Nagrađivani chef Roko Puče iz restorana Coccolo kazao je da mu je bio više od kolege i prijatelja.

- Bio mi je kao drugi otac. Upoznali smo se na mojim počecima u hotelu Jadran, a zbog Antuna sam zavolio ovaj posao. Naučio me puno stvari, ali sam ga volio i cijenio zbog toga kakav je čovjek bio. Obilježio je mnoge živote i karijere brojnih kuhara koji su zbog njega guštali raditi u ovom poslu. Bio je maestro kužine, uvijek veseo i spreman svakome podijeliti strast koju je imao prema svom poslu. Hvala mu na svemu, vijest nas je svih zatekla, ostali smo bez jednog velikog čovjeka kojemu želimo odati počast - poručio je Puče.

Posljednji ispraćaj bit će sutra u 17 sati u Kaštel Gomilici na groblju Mila Gora. Sve kuhare koji će doći na sprovod, njegovi kolege i prijatelji, pozivaju da budu odjeveni u bijele kuharske kute, što je bila njegova posljednja želja.

Vaša reakcija na temu