Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VELIKI INTERVJU Hana Huljić Grašo iskreno o poslovnim planovima i privatnim radostima

VELIKI INTERVJU Hana Huljić Grašo iskreno o poslovnim planovima i privatnim radostima

Mlada glazbenica nam je otkriva svoje buduće projekte i najavila večerašnji nastup na Melodijama Jadrana

Nakon kraće pauze na scenu se vraća Hana Huljić Grašo. Na Melodijama Jadrana, trodnevnoj manifestaciji koja počinje večeras, izvest će pop koncert 'Misa Mediterana' kojeg je skladala i orkestrirala s ocem Tončijem Huljićem. Riječ je o prvoj pop-misi na svijetu, koja je svoju praizvedbu imala upravo u Galeriji Meštrović. Emotivna, istovremeno zabavna i introspektivna misa Hani je posebno draga jer je projekt na kakvima se u budućnosti rado može zamisliti. U razgovoru za Dalmatinski portal Splićanka nam je još otkrila i svoje poslovne planove. Progovorila je i o majčinstvu koje je za nju najljepša životna uloga koju može zamisliti, ali ne planira zbog toga pauzirati svoju glazbenu karijeru.

- Kada smo prije dvije godine izveli Misu pomislila sam hoće li se ovaj osjećaj ikada ponoviti. Evo nas, dvije godine nakon, vraćamo se na isto mjesto gdje je sve počelo u Galeriju Meštrović. Ima toliko lijepih gradova na svijetu, ali kada pogledam što sve imamo u Splitu shvatim da nismo ni svjesni ljepota koje imamo. Za mene ne postoji ljepši osjećaj nego kada se izvodi nešto što si napravio upravo u svom gradu - kazala nam je na početku.

Jesi li nervozna pred večerašnji nastup? 

- Moram reći da sam jako uzbuđena što se vraćam ponovno pjevanju koje sam malo zanemarila. Trebalo mi je dosta vježbi disanja i treninga da se vratim u formu. Nadam se da će sve proći kako treba.


Prije nekoliko dana nastupala si, vjerujem i 'zagrijala' glasnice, na nastupu u Beču gdje je tvoj otac Tonči predstavio svoj crossover repertoar…

- U Beču sam prvi put pjevala nakon pauze, ali tamo je bio drugi program. Tata je predstavio crossover program, međutim par pjesama s tog koncerta izvest će se i večeras. Neki od tatinih hitova koji su obrađeni u crossover varijanti za orkestar, kao na primjer 'Suze biserne' ili 'Marija Magdalena'. U Beču sam bila dio zbora pa je samim time bilo i lakše, međutim tamo sam izvela jednu solo dionicu 'Ave Maria' i mogu reći da mi je to bila jedna odskočna daska za sutra. 

Koji dio 'posla' je tebi pripao u nastajanju 'Mise Mediterana'?

- Pop misa Mediterana, Dies irae i Ave Maria sastavni su dijelovi ovog koncerta. Dies irae sam skladala, orkestrirala i izvodim, a ostala dva djelo su Tončija. Sam proces stvaranja je trajao jako dugo, napravljen je po svim postulatima liturgijske mise, spoj je mjuzikla i klasičnog kršćanskog obreda. Bila sam uključena u snimanje zborova, ima nešto i moje orkestracije. Pisala sam i svoju skladbu koja će se izvesti u sklopu koncerta, a koja je bila dosta zahtjevna i na kojoj sam radila šest mjeseci. Bio je veliki zalogaj sve to napraviti, ali je podjednako velika trema to sada izvesti. I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane, ali moram priznati da koliko god volim pjevati da najviše uživam skladajući. Najmirnija sam i dalje dok sjedim za klavirom i za svojom kajdankom, ali ne mogu odvojiti jedno od drugog. Smatram da je sve to jedan povezani proces.

U planu vam je 'Misu Mediterana' širiti i izvan granica Hrvatske…

- Beč je bio jedna odskočna daska za početak turneje 'Mise'. U pregovorima je i turneja po Americi i postoje neke ponude, to nije nešto što se događa preko noći, ali nekako se dogodilo to da su nas ljudi pozvali i sada su to stvari kojima se agenti bave.

Kada ste pripremali 'Misu Mediterana' prije dvije godine, mediji su pisali da je to projekt namijenjen vjernicima, a kada ste je premijerno prikazali pisalo se o tome kako ste ateiste i agnostike preobratili u vjernike jer glazba je nešto što pripada svima. Je li to možda i najbolji opis riječi a za ovu pop-misu?

- To je jako kompleksna rečenica, ovisi o tome kako se shvati. Poanta je da 'Misa' nije napisana samo za kršćanina, kao što ću ja recimo poslušati neku židovsku skladbu, a ne pripadam toj vjeri. Glazba je jednostavno univerzalna i mislim da je to bila poruka.


NOVA PJESMA

Kakvi su ti planovi za budućnost?

- Biti majka za mene je nešto najljepše, ali ne planiram pauzirati svoju glazbenu karijeru. Već sam dosta puta otišla u studio u ovih proteklih godinu dana zbog raznih projekata, zbog dječjih pjesama za predstavu u Zagrebu, ali i zbog svojih solo pjesama. Jedna od mojih pjesama je gotova te ovih dana imam u planu snimiti spot. Pjesma je na engleskom jeziku, napisana je u stilu dream popa i baš je meni za gušt. Smatram da je nešto opuštajuće što ćete poželjeti pustiti ljeti dok sjedite na balkonu uz svijeće i čašu vina i takav stil ima muzika. Čekam da se završe sve probe da se mogu tome posvetiti. Zapravo stalno nešto radim i kad god uhvatim vremena trčim u studio. 

Ciljaš li na inozemno tržište, s obzirom na to da ponovno snimaš pjesmu na engleskom jeziku?

- Naravno da bih voljela da moje pjesme netko otkrije i u drugim zemaljama, ali za to se treba posvetiti pronalasku tog puta. Svoje pjesme izbacim i idem dalje. Planiram osnovati jedan svoj sastav, s gudačima i sa mnom za klavirom, za neke nastupe koje isto imamo u planu. Nadam se da ćemo pronaći neki put.

PROJEKT DJEČJIH PJESMICA

Sada kada si i sama majka, je li ti se još više probudila želja za pisanjem pjesama i glazbe za djecu?

- I ranije još dok nisam bila majka imala sam želju pisati pjesme za dječje predstave, uvijek mi je to bio gušt. 

Surađivala si na nekoliko projekata s Mirom Gavranom, konkretno na tri lutkarske predstave za koje si napravila dječje pjesmice… 

- Baš sam nedavno napisala novu pjesmu za njih, i to je bila četvrta naša suradnja. Sada mi je sve to još lakše jer sam i sama majka te nesvjesno pokušavam izmisliti pjesmice dok uspavljujem bebu. Kada Albu bilo tko drugi pokuša uspavati pitaju me 'Što joj pjevaš?', a ja ne mogu objasniti jer je to nešto što sam ja izmislila. Tako da baš imamo u planu jedan projekt dječjih brojalica i uspavanki, mama ih ima na stotine. Planiram ih uglazbiti i napraviti jedan naš projekt u vezi toga. Nadam se da ćemo nakon ljeta krenuti u realizaciju, razmišljam i o animaciji za neke pjesme. 


Je li ti nedostajalo biti na pozornici?

- Pozornica mi nije nedostajala, ali mi je drago da se vraćam. Nedostajalo mi je da sjedim za klavirom i pišem. Za mene je pozornica popratni dio onoga čime se bavim. Toliko smo bili u medijima, na neki način protiv svoje volje, da mi neki dijelovi oko toga nimalo nisu nedostajali.

Je li te uloga majke promijenila kao osobu?

- Osjećam se jako ispunjeno. Preokrenula je i moj svijet, ali i svih oko mene. Alba je jedno jako veselo i nasmijano dijete. Na tome sam najzahvalnija, što je živa i zdrava. Drago mi je što je od malena, htjela- ne htjela okružena glazbom i okruženjem gdje je svi vole. Stoga ne čudi da već sada pokazuje interes ga glazbom. 


S Maksimom Mrvicom već si pet puta išla na turneje po Kini i Koreji. Vidiš li se opet u takvoj suradnji?

- Što se tiče suradnje s Maksimom Mrvicom, to je bio period kada sam mogla biti odsutna na duži period. Tada sam, kroz četiri godine, bila po par mjeseci u Kini. Sada nemam više tu privilegiju, ali nemam ni tu potrebu. Smatram da mi je to trebalo baš u tom periodu života, sada mi odgovara da sam više kući kako bih mogla više pisati i posvetiti se svojim pjesmama. Međutim, uvijek mi je drago s njim nastupati. Neki dan sam mu i snimila jednu skladbu s videom da je može puštati na video wall kada nastupa na koncertima van Hrvatske. 

Kada pogledaš koliko je svestran opus svega onoga što radiš sa svojih 30 godina, može se reći da si jako uspješna i da si se ostvarila u glazbi. Kako ti gledaš na to?

- Na to gledam da uvijek treba tražiti nešto dalje za raditi i uvijek mislim da nisam napravila dovoljno koliko sam htjela. Mene konstantno goni ta unutrašnja potreba za daljnjim radom i ta potreba za pisanjem. Svaka iduća i nova skladba mene ostvari.

Koliko je lakše, a koliko je teže pronaći svoj put kada imaš obitelj koja je u glazbenim vodama?

- To je i prednost i mana. Uvijek se na mene gleda kroz spektar koji je netko iz obitelji napravio i uvijek te uspoređuju s njima, a ti si zapravo svoja osoba i radiš svoje. S druge strane je lijepo jer imaš koga pitati za savjet. Mi se uvijek svi međusobno pitamo, iskreni u smo tome, nekada se i posvađamo jer se ne slažemo u mišljenjima. Na kraju sami odlučujemo hoćemo li prihvatiti nečije mišljenje ili ne. 

Planovi za ljeto?

- Veselim se ljetu jer je kasno došlo. Ovo je prvo ljeto gdje mogu staviti svoju bebu u more i s njom uživati u ljetnim radostima, a uskoro nam se bliži i prvi rođendan naše Albe. Bit će ovo uzbudljivo razdoblje kojem se veselim.

Vaša reakcija na temu