Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: RTL-ova novinarka podijelila svoju potresnu priču o raku u trudnoći

VIDEO: RTL-ova novinarka podijelila svoju potresnu priču o raku u trudnoći

Nosi curicu te je u petom mjesecu trudnoće

 Novinarka RTL-a Tena Šnajder, inače po zanimanju komparatist književnosti i profesorica filozofije, odlučila je na YouTubeu podijeliti svoju priču o raku u trudnoći. 36-godišnjakinja nosi curicu te je u petom mjesecu trudnoće.

- Ovo je prvi video o tome kako sam otprilike istovremeno kad sam saznala da sam trudna, otkrila i da bolujem od Hodgkinovog limfoma. Ovako počinje moja borba s rakom - napisala je uz video u kojem govori kako joj je želja ovim putem ohrabriti sve žene koje se nađu u sličnoj situaciji.

Misli ih snimiti nekoliko jer su, kako je i sama kazala, slična videa i njoj pomogla.

- Osim što imam rak trudna sam pet mjeseci, interesantna kombinacija. U Hrvatskoj liječnici nemaju baš puno iskustva s tim, ali želim svima ispričati svoju situaciju kako bi pomogla onima koji se nađu u sličnoj situaciji - kazala je Tena i dodala kako nije imala nikakve simptome raka.

- Imala sam veliki umor, nisam mogla doći do zraka i mislila sam da je to zbog trudnoće jer mi je ovo druga. Nije mi padalo na pamet ništa drugo, a pogotovo da imam rak s 36 godina. Inače, živim zdravo i čovjek ne bi na to pomislio.

Za rak je saznala na rutinskom pregledu za štitnjaču na koji odlazi redovito svakih šest mjeseci.

- Otkriven mi je povećan limfni čvor, doktor je prvo mislio da će se smanjiti. Na drugom pregledu i dalje je bio povećan pa je doktor bio zabrinut. Svi su mi oko mene govorili da trebam biti pozitivna i da to nije ništa - ispričala je Šnajder koja je poslušala savjet liječnika i napravila je punkciju čvora, a potom biopsiju. Kada su došli nalazi potvrđeno je da ima rak limfnih čvorova.

- Ne zna se točni uzrok, ali kod Hodgkinovog limfoma visoki je postotak izlječenja ako se rano otkrije. Dva dana sam samo plakala, nisam znala što bi drugo, pitala sam se zašto baš ja. Onda sam ustala iz kreveta i vidjela da to ne vodi nikud, mogu leći i umrijeti ili se boriti protiv toga. Opcija broj jedan nije bila za mene - ispričala je između ostalog i dodala kako se u Hrvatskoj trudnicama ne daje kemoterapija pa je dobila terapiju steroidima.

- Iako u svijetu daju trudnicama kemoterapiju, to u Hrvatskoj nije praksa. Pratit će moju situaciju, ako bi se proširio krenut će s terapijom, ako ne kemoterapija me čeka nakon poroda. Spominjao se raniji porod, carskim rezom, što se meni nije svidjelo. Imam osjećaj da se borimo s vremenom, s jedne strane želimo da porod prođe što prije, a s druge želimo usporiti vrijeme da se rak ne proširi. Jedna vrlo čudna situacija.

Vaša reakcija na temu