Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: SPLITSKI KRNJEVAL Pjevat će Domenica, Indira i Cambi, a maškare u grad vraćaju štekate!

VIDEO: SPLITSKI KRNJEVAL Pjevat će Domenica, Indira i Cambi, a maškare u grad vraćaju štekate!

Revitalizirat će tradiciju koja se izgubila, poručuju organizatori

Splitski krnjeval ove godine vraća se tradiciji iz 1927., koja je s godinama iščeznula. Naime, Splićanima je uz Sudamju krnjeval bio najveća fešta. Program ovogodišnjeg izdanja, koji je nazvan 'Ljubav pod maskama', potrajat će od 2. do 13. veljače.

Na današnjoj najavnoj konferenciji za medije mogla se osjetiti 'ludost' koja će započeti 2. veljače kada maškare preuzimaju vlast na čeku s meštricom Editom Lučić Jelić i meštrom Josipom Škiljom. 

- Možemo očekivati najveći spektakl u ovom dijelu Europe, doduše sinoć smo se stvarno 'posvađali' i bilo je pitanje hoće li on uopće doći danas. Kako ćemo dalje komunicirati, to ne znam - rekla je voditeljica Radio Dalmacije, a splitski komičar se nadovezao: 'Ona se toliko maškara doma da, kada je došla neki dan bez šminke dica su se prepala'.

Ipak meštrica i meštar oko jedne stvari su se složili, a to je kako će vratiti štekate u gradu čim preuzmu ključeve i dođu na vlast.

- Roštilj, gradele, ćevapi. To smo se dogovorili. Čuli smo se s Bojanom i rekla sam mu 'moja je zadnja' - podvukla je Edita.

Organizatori iz gradske tvrtke Žnjan, na čelu s voditeljicom manifestacija Lorenom Šipić, tako su najavili veliki spektakl koji će imati i donatorskog karaktera, a na Rivi će zapjevati Domenica, Indira Forza i grupa Cambi.

- Naglasak je na ljubavi i zajedništvu. Veliko mi je zadovoljstvo reći da su se uključile brojne udruge i očekujem još takvih manifestacija u budućnosti. Ljubav pod maskama je naša tema i cijela nit vodilja krnjevala. Pripremili smo bogat program i za djecu i za odrasle. Ove godine 'šetenca', povorka i paljenje krnje će biti ranije, ne u ponoć kao do sada jer želimo da i djeca dođu. Ovo je moj prvi potez na mjestu voditeljice manifestacija Grada Splita i nadam se da ću, kao i do sada u sportu, kroz izazove pobijediti i u ovoj utakmici. Pokušat ću donijeti novu energiju jer Split je kulturni, sportski i glazbeni grad. Nema konkurencije i zaslužujemo najveće nastupe i događanja - zaključila je Šipić.

Domenica je istaknula kako se još uvijek priprema za koncert koji će se održati 13. veljače s početkom u 15 sati, nakon povorke Dječjeg krnjevala.

- Uzbuđena sam jer prvi put nastupam na Splitskom krnjevalu. Veselim se! Moram priznati da još nisam razmišljala o pjesmama, ali mislim da će to biti samo moje pjesme uz pokoju obradu. Što se tiče maske, imam veliki presing da napravim nešto originalno.

Momci iz grupe Cambi već neko vrijeme pripremaju svoje maske, no Joško Tranfić nije htio otkriti o kojima je riječ.

- Koncert će biti zabavan i šarolikog repertoara. Doma je uvijek najljepše. Drago nam je što možemo sudjelovati u lijepoj gesti jer je ovo koncert za udrugu Anđeli. Maske su nam u izradi, pa će biti iznenađenje - rekao je Tranfić koji će s kolegama iz benda zapjevati 11. veljače u 10 sati.

Cijelu priču zaokružit će dobrotvoran karakter Splitskog krnjevala. Okupit će se više od tridesetak udruga koje će imati svoje štandove na splitskoj Rivi. 

- Treba uvijek pomoći, pogotovo djeci. Lijepo je što ćemo se družiti i veseliti skupa - rekla je članica udruge Anđeli, Andrea Mutak kojoj će u maškaranju pomoći Anka Đikić.

- Znate što mi je najzanimljivije u cijeloj priči, to što su ključevi grada u drugim rukama, možda u ovom periodu bude pokrenuta i škverska ambulanta - našalila se Đikić.

Za krnju je zadužena udruga Koalicija udruga mladih, a Lea Štambuk otkrila je nekoliko detalja o krnji koji će ove godine 'možda' biti spaljen 13. veljače u 20 i 30 sati.

- Ne smijem otkriti puno detalja, ali mogu vam reći da smo jako sretni što smo opet dijelom maškara. U Loreni smo pronašli partnera pa možemo provesti jednu intenzivnu revitalizaciju krnjevala. Prošle godine krnje je imao tri metra, mi to volimo napraviti veliko. Mogu reći da ga izrađuju volonteri. Bit će prepun detalja i dobro će gorjeti - rekla je Štambuk.

Paljenje krnje pratit će veliki koncert Indire Forza ex. Colonia, koja se prisutnima na konferenciji javila putem videopoziva.

- Nije tajna da se Indira i Split vole dugi niz godina i zato ću s veseljem reći da ću 13. veljače napraviti najbolju feštu na svijetu - kazala je Indira.

Inače, ovogodišnje maškare nakon dugog niza godina, na čelu s meštricom i meštrom, imaju i 'glavne ljude' odbora:  Lorena Šipić je Wonder Woman i to iz 'Odsjeka podzemlja i nadzemlja', Andrea Mutak iz udruge Anđeli preuzela je 'Odsjek za solidarnost i uzajamno poštovanje', Lea Štambuk dolazi iz Koalicijske udruge mladih, a preuzela je 'Odsjek za mladost i ludost'. 

Joško Tranfić iz grupe Cambi. je u 'Odsjeku za dobar stas i glas', a njegova kolegica Domenica Žuvela na čelu je 'Odsjeka za koncerte 2030.'.

Antea Domljan je odlukom 'Odbora' postala dijelom 'Odsjeka za domaće i furešte', a Vanesa Kleva iz Hrvatskog doma je predstavnik 'Odsjeka za kulturna uzdizanja'. 

Naravno, ni ove godine neće izostati izbor za najbolju masku, najavljuju organizatori.

Detaljan program možete pronaći u galeriji, a u videozapisu pogledajte i kako je ovaj maškarani 'Odbor' zasjedao.

Vaša reakcija na temu