Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Pitali smo studente zašto studirati na Sveučilištu u Splitu, odgovori su zanimljivi

VIDEO Pitali smo studente zašto studirati na Sveučilištu u Splitu, odgovori su zanimljivi

'Tko dođe neće požaliti', ispričala nam je bivša missica, buduća učiteljica

Studentski život više je od učenja i ispunjavanja osnovnih životnih potreba u gradu studiranja. Splitski studenti, njih ukupno 20 tisuća, zakoračili su u novu akademsku godinu na njima izabranim studijima. Neke od njih zaustavili smo i pitali koje su prednosti studiranja na drugom najvećem sveučilištu u Hrvatskoj.

Dakle, studenti su puni riječi hvale, kako na račun kako Sveučilišta tako i Studentskog centra Split. Kao glavne benefite studiranja ovdje navode izvannastavne aktivnost. Sveučilište u Splitu nudi doista širok spektar mogućnosti, kako u formalnim tako i izvan formalnih okvira.

Brucoš Mediteranske poljoprivrede Filip ispričao nam kako je izabrao studij koji je baš želio upisati i sada ga očekuju novi izazovi.

- Živim u Solinu i logičan slijed je bio upisati studij u Splitu. Smatram da tu ima širok izbor programa za studiranje, a što se tiče studentskih pogodnosti i benefita tek će vrijeme pokazati koji su najbolji za mene. Za sada mogu pohvaliti teretanu u sklopu sveučilišta i hranu, iako tek trebam dobiti svoji X-icu. Za sada mi prija studentski život - zaključio je Filip, a s njim se složio i brucoš na Ekonomskom fakultetu.

Ivan nije znao što bi studirao pa je izabrao fakultet s kojim smatra da ne može puno pogriješiti.

- Na Ekonomiji je puno studenata pa mora biti i puno lijepih djevojaka - našalio se pa nastavio: 'Top tri stvari na sveučilištu su mi studentske srijede i brucošijade, bogat studentski život, a najviše od svega volim što je sve lagano. Kampus je nov, bolji od zagrebačkog sto puta'

Studentska prehrana odvija se u sedam restorana Studentskog centra, podjela hrane vrši se preko linije samoposluživanja, a nude se jela po izboru. Studenti s kojima smo pričali kažu nam kako za obrok izdvoje u prosjeku od 1 do 3 eura.

- Studiranje u Splitu je najbolje zbog lijepog vremena, lijepih cura i ukusne hrane u menzama. Jedemo odlične obroke za koje izdvojimo oko dva eura, a najbolji je restoran Kampus - odvažno će Milan, student druge godine Ekonomskog fakulteta.

Duje je na trećoj godini i slaže se s prethodnim sugovornikom.

- Upravo sam izašao iz menze, hrana je odlična, sve pohvale kuharima. Najviše mi se sviđaju tortelini sa sirom, iako volim svu hranu. Na Sveučilištu u Splitu mi se sve sviđa, ljudi, kontakti, poznanstva, odličan fakultet, sve je opušteno. Jedini minus su stanovi za najam, trenutačno sam u potrazi za malim stanom ili garsonijerom - poručuje.

Makaranka Laura studira na Građevinskom fakultetu u Splitu, a društvo koje je tu stekla smatra benefitom. 

- Prije tri godine sam došla u Split i živjela sam u domu, a to mi je pomoglo da se ovdje lakše udomaćim. Družili bi se u domu, ali i ispred na klupicama jer smo u Dalmaciji i imamo lijepo vrijeme većinu godine. Najbolje od svega je što na jednom mjestu imamo fakultete, menzu, smještaj, kafiće gdje, iskreno, provodimo najviše vremena - našalila se Laura.

Paula studira već petu godinu u Splitu, a odlučila se za ovaj grad zbog ljudi.

- Sve je opušteno, a taj đir mi se najviše sviđa. Nisam nikada požalila zbog svoje odluke. Menze, izlasci i dobro društvo su tri stvari koje bih izdvojila - navodi buduća učiteljica.

Sreli smo i bivšu miss Šibensko-kninske županije - Anteu Krnić, danas studenticu na Učiteljskom fakultetu u Split.

- Ovo mi je peta godina studija, a odlučila sam se za Split zbog blizine doma i ne mogu zamisliti život bez mora i sunca. Istaknula bi domove, menze i lijepo vrijeme kao prednosti studiranja tu. Sveučilište nudi brojne programe, a vodstvo se trudi da nam život ovdje bude što ugodniji i pristupačniji. Tko dođe neće požaliti - zaključila je Antea.

Tri studentska doma s ukupno 1200 kreveta, najviše su impresionirali Šibenčanku.

- Smještena sam u domu na Kampusu, sve mi je blizu i dostupno, od menze do fakulteta. Sobe su odlične, komotne, udobne, a u sklopu doma imamo i teretanu, društvene igre, prostore za druženje - ispričala je.

Večeras splitske studente očekuje i prva brucošijada i to humanitarnog karaktera. Naime, u restoranu Kampus nastupaju Jole, Dalmatino, Taxi bend, Grupa Best, Marino Jakobić te DJ Laaxen.

Što su nam još ispričali - pogledajte u videozapisu.

@dalmatinskiportal Pitali smo studente zašto studirati u Splitu: ‘Kampus je nov, tu imamo sve što trebamo, bolji od zagrebačkog’ #studenti #menza #dalmacija #kampus #sveucilisteusplitu #dalmatinskiportal original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu