Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIRTUALNA ŠETNJA DIOKLECIJANOVOM PALAČOM 'Ne trebate s VR naočalama trčati po Splitu, aplikacijom vas vraćamo u prošlost na 14 lokacija'

VIRTUALNA ŠETNJA DIOKLECIJANOVOM PALAČOM 'Ne trebate s VR naočalama trčati po Splitu, aplikacijom vas vraćamo u prošlost na 14 lokacija'

Moguće je istovremeno vidjeti oko sebe kako neki dio izgleda sada, a na mobitelu se vidi kako je bilo prije

Pisali smo već o Stipanu Ujduru iz Opuzena, koji svojim 3D modelima oživljava povijest Dalmacije. Sada nam je javio da je nakon dvije godine čekanja napokon postavljena na Google Play trgovinu aplikacija VR 360 rekonstrukcije Dioklecijanove palače. 

- Dug period čekanja je posljedica što Republika Hrvatska nije potpisala ugovor s Googleom za ovu uslugu prodaje IT  aplikacija na Google Play trgovini svojih  građana, a ovo je okončano velikim angažiranjem  vlasnika VR Legame  Studija  iz Zagreba Milana Gostimira, koji je naš partner u prezentaciji  hrvatske kulturne baštine u VR 360  formatu - rekao nam je Ujdur.

U realizaciji ovoga projekta sudjelovale su tri ekipe. Prva je opuzenski dvojac - autor 3D modela Stipan Ujdur i Ivan Popić, stručni suradnik za 3D modeliranje i računalne programe. Duga družina je iz nizozemskog 3D studija u Arnhemu, autor renderiranja u VR 360 formatu je Martin van der Meijde. A treću ekipu čine Milan Gostimir i njegov tim programera  i dizajnera iz VR  Legame studija koji su napravili  aplikaciju za Smartphone.

- Aplikacija je programirana da se može gledati i bez VR 360 naočala, moguće je istovremeno vidjeti oko sebe kako neki dio izgleda sada, a na mobitelu se vidi kako je bilo prije, može se okretati oko osi ili prstom povući scenu na mobitelu. Ovo je praktično jer ne treba s VR naočalama trčati po Splitu, s njima se može gledati sjedeći - objasnio je Ujdur.

Moguće je vidjeti 14 lokaliteta u Splitu koji su obrađeni u VR 360 formatu, od Zlatnih i Srebrnih vrata, Peristila, Jupiterovog hrama, luke... Sve ovo je moguće imati u aplikaciji na mobitelu za  185 kuna.

Vaša reakcija na temu