Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nemi Bulat VIŠE OD KONCERTA The Stranger Within, koncert klasične glazbe koji nadilazi tradicionalne forme

VIŠE OD KONCERTA The Stranger Within, koncert klasične glazbe koji nadilazi tradicionalne forme

Multimedijalni spektakl koji vas neće ostaviti ravnodušnim stiže u Split!

Tijekom vikenda, 19. i 20. travnja, u Amfiteatru Doma mladih s početkom u 20 sati na rasporedu je jedan poseban glazbeno-scenski program - multimedijalni koncert The Stranger Within.

The Stranger Within je koncert klasične glazbe koji odvažno nadilazi tradicionalne forme i spaja glazbu za solo harmoniku i gudački orkestar, zajedno s animacijom, scenografijom, svjetlima, naracijom i suvremenim plesom u jednu tematsku i estetsku cjelinu. 

Prikazujući snagu i sentiment klasične harmonike, solist Mirko Škarica, nagrađivani glazbenik koji je stekao diplome u Bratislavi i Londonu, stvara kontrapunkt svevremenim pitanjima ljudske prirode. Naslov se odnosi na arhetip sjene Carla Gustava Junga koji govori o ljudskoj sposobnosti za najmračnija djela. Bogatstvo zvuka i scensko-vizualnih elemenata stvaraju i izvode umjetnici koji rezoniraju s idejama predstavljenim u ovom projektu, kreirajući tako zadivljujuću atmosferu svijeta arhetipova.

Posebna je snaga djela u izuzetnoj glazbi Predraga Radisavljevića, uz orkestraciju drugih skladatelja Victora Vlasova i Václav Trojana. Rijetko viđen avangardni zvuk prati narativnu i animiranu priču čovjeka koji se u svom životnom i razvojnom putu suočava sa stalnom borbom dobra i zla. Filozofski koncept The Stranger Within čini ga posebnim projektom koji ne oduševljava samo zvukom, nego i kompletnom umjetničkom pričom, potresnom, ali i potrebnom. 

Ova jedinstvena umjetnička priča pobuđuje sva osjetila i približava ideju temeljne istine, individualnog suvereniteta i autentičnog življenja uhu, oku, i prije svega, srcu, poručuju organizatori, Multimedijalni kulturni centar Split.

Publika je oduševljeno prihvatila dosadašnje izvedbe u splitskom HNK-u, Meštrovićevu Kaštilcu i inozemstvu, a kritika je The Stranger Within ocijenila kao 'glazbu budućnosti i glazbenike za antologije'. Ne propustite sljedeće dvije izvedbe u novom scensko-narativnom ruhu, a što vas očekuje pogledajte u videu.


Ulaznice za ovo jedinstveno iskustvo dostupne su putem sustava Adriaticket:

- ulaznice za petak 19.4.

- ulaznice za subotu 20.4.

Program:

- T. S. Eliot: excerpt from Burnt Norton (narration)

- P. Radisavljević: Journey Logos / Cheer / The Shadow dance / The Abyss / Possession

- V. Vlasov: Gulag Archipelago (Orchestrator: Predrag Radisaljević) A Foot Stage / Blanty / Timber Cutting / Pahan and Creeper

- P. Radisavljević: The Malice

- V. Trojan: The Demolished Cathedral (Orchestrator: Predrag Radisaljević)

- P. Radisavljević: Finale

Ansambl:

Skladatelj i orkestrator: Predrag Radisavljević

Dirigent: Maro Rica

Orkestar: Stranger's orchestra

Solist: Mirko Škarica

Dramaturgija: Karla Leko

Ples na svili: Cirkus kolektiv

Scenarij animiranog filma: Tijana Grumić

Ilustracija animiranog filma: Eduardo Rosa

Kreatorica animiranog filma: Jelena Prljević

Tekst naracije: Magdalena Mrčela

Narator: Donat Zeko

Asistentica scenskog pokreta: Slavena Verić

Tehnika: Mediteran produkcija

Dizajn vizualnih komunikacija: Petra Ana Čubelić

Autor i izvršni producent: Mirko Škarica

Produkcija: MKC & Logos Productions

Vaša reakcija na temu