Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIZUALIZACIJA Dalmatinski dvojac 'oživio' antičku Salonu

VIZUALIZACIJA Dalmatinski dvojac 'oživio' antičku Salonu

Stipan Ujdur i Frane Bilić krenuli su u novi projekt

Dalmatinski dvojac, Stipan Ujdur iz Opuzena i Frane Bilić iz Zadra, pokrenuli su rekonstrukciju još jednog dalmatinskog rimskog geolokaliteta - antičke Salone. Autor 3D modela, video animacije, VR i foto renderiranja je Ujdur, a Bilić će u studiju 'MediaUp' programirati finalne vizualizacije za multimedije.

- Projekt je veoma zahtjevan i teško ga je raditi, jer je prostorno Salona velika, ali veoma malo istražena, pa će biti obrađeni u scenama samo istraženi lokaliteti. Do sada je napravljeno pet scena od ukupno 12 do 14, koliko bi ih  trebalo biti u konačnici - rekao nam je Ujdur.

- Scene su koliko-toliko istražene pa ih je moguće modelirati u 3D formatu, nadam se da mi nitko neće zamjeriti neke nepreciznosti ili autorsku slobodu. Sveukupno bi trebalo biti gotovo najkasnije do konca ove godine - otkrio nam je Ujdur.

Evo što Ujdur kaže o za sada rekonstruiranim scenama...

Porta Cesaerea prije proširenja Salone na istok i zapad

Porta Caesarea bila su monumentalna gradska vrata Salone, dok je Salona još bila u okvirima Urbs vetusa ova su vrata služila kao istočni ulaz u grad.

Ispred njih je bilo naselje ne romanskog življa koje je ovisilo o radovima u gradu i prodaji poljoprivrednih proizvoda.

Porta Cesaerea nakon proširenja Salone  prema istoku

Došlo je do značajnih promjena ispred vrata Porta Caesarea i bedema, na desnoj strani postoje temelji za četvrt gradske insule, to su višekatne zgrade koje je gradio grad za zaslužne građane i socijalne slučajeve. Bile su u pravilu veličine 50 x 25 x 20 metara, s različitim varijacijama u arhitekturi, imale su javne česme za vodu i pranje rublja.

Na lijevoj strani ispred Porta Caesarea naselje neromana je deložirano ispred Porta Andetria, na njihovom mjestu je napravljeno naselje za radnike u ''industrijskoj zoni''.

'Pet mostova' je lokalitet u istočnom dijelu grada, na jednom od rukavaca rijeke Jadro

'Industrijska zona' je bila  blizini mosta, izgrađene su brojne radionice, skladišta i nastambe za boravak radnika koji su radili u njima. Tu su također bile radionice na stupovima ili s mlinovima koje su iskorištavale vodeni potencijal za pogon strojeva.

Velike terme, peristil

Peristil je bio povezan sa svim prostorijama u sklopu terma, ovo je najvjerojatnije bio atrij dok je objekt imao funkciju domusa. U pravilu se ulazilo na peristil, a iz njega u frigidarium, ovo će biti sljedeća scena. Na peristilu su se prodavala razna pomagala za kupke, od najnovijih kupki do ulja za masažu, razno razni preparati za depilaciju, od britvica do pčelinjeg voska.

Velike terme, frigidarium

Frigidarium je prostorija s bazenom u kojemu je hladna voda, koristio se prije tople vode i saune, potom na kraju svih tretmana kako bi se zatvorile pore na koži.

S peristila se ulazilo u frigidarium iz kojega se išlo na lijeva vrata u svlačionicu, nakon kupke u hladnom bazenu išlo se na desna vrata  u topli dio terma. Pravi naziv ovih terma je 'balneum', to su adaptirane terme, ove su adaptirane od objekta 'domusa'-

Vaša reakcija na temu