Bliži se najljepše doba godine - adventsko vrijeme i božićni blagdani, koje zasigurno ne možete zamisliti bez čarobnih dekoracija, druženja s prijateljima i obitelji, ali i gastronomije poput kobasica i kuhanog vina. Ranijih godina, pa tako i u ove, jedno od nezaobilaznih mjesta bit će Advent na Prokurativama u Splitu.
Kako je gastronomska ponuda nezaobilazan dio adventskog šušura, tako su se četiri kućice s Prokurativa 'naoružale' specijalitetima i jedinstvenim jelima u kojima ćete uživati od 1. prosinca.
Pripreme za gastronomski dio Adventa na Prokurativama traju već neko vrijeme, a ekipa Dalmatinskog portala bila je na pretasting eventu i prva kušala sve ovogodišnje specijalitete, koje su chefovi kućica Bajamonti, Sette Sorelle, Fat Boar i Porta pripremili sa svježim sastojcima iz Metroa.
- Pripremili smo dugo kuhanu svinjsku koljenicu, koju smo prezentirali u sendviču, odnosno u focaccinu. Ovo će biti naše najreprezentativnije jelo na kućici. Ne morate se brinuti, bit će i standardne ponude poput kobasica - rekao je chef Ivan Colić iz Bajamontija, a njegov kolega Josip Domazet dodao je i kako pripremaju bakalar trokutiće za koje vjeruje da će se svima svidjeti.
Chef kućice Portas, Ivica Radić u Metroa je pronašao svježe meso, koje će mu biti itekako potrebno za njihovu ponudu na ovogodišnjem Adventu.
- Izabrao sam argentinski ribeye za naš Philly cheese stake sendvič, za što nam je potrebno vrhunsko meso. U ponudi će još biti i smash burgeri i kobasice - otkriva chef Radić, a njegov kolega Mate Stipić se nadovezao kako će njihov adut u slasticama biti - Dubai buns.
Sette Sorelle pripremaju slatka i slana jela, a chef Ivan Vidović je svima uputio pozivnicu.
- Dođite na Advent i isprobajte našu ponudu. Vjerujem da će sve oduševiti naše fritule, koje pripremamo po domaćoj recepturi. Moći ćete birati različite preljeve - kazao je chef Vidović, dok je njegov kolega Martino Majić bio zadužen za sendviče, u kojima je posebnost domaće pizza tijesto.
Na Adventu neće nedostajati niti divljači, za koju će biti zadužena kućica Fat Boar.
- Meso vepra je naš zaštitni znak i od njega ćemo pripremati jela na adventu. Imat ćemo i tri vrste burgera, od jelena, pileći i goveđi. Bit će tu i domaćih kobasica, a svakog dana za goste pripremamo i dva gotova jela, kao i jela od bakalara - kazao je chef Renato Paunović.
Na Prokurativama se već nekoliko dana postavlja veliko klizalište, bina i kućice, koje će 1. prosinca spremno dočekati sve svoje goste.
- Očekuje nas bogat glazbeni program. Svakog dana pripremili smo nešto novo, kako kroz jutarnje sate, tako i u poslijepodnevnim i večernjim terminima. Bit će program za one najmlađe, i za one nešto starije, a svi će oni, kao i svake godine, uživati i na velikom klizalištu - kazao je Stipe Dujić, jedan od organizatora Adventa na Prokurativama i dodao kako zabave, pjesme i plesa neće manjkati.
Očekuju se brojni koncerti, pa je tako, između ostalih, Petar Dragojević na rasporedu 6. 12. (petak), Marino Jakobić 14. 12. (subota), Siniša Vuco 21. 12. (subota), Duško Kuliš 26. 12. (četvrtak), a Željko Bebek 4. 1. 2025. (subota).
U videozapisu pogledajte kako izgleda gastronomska ponuda, a možete sudjelovati i u darivanju. U komentaru označite osobu koju želite povesti sa sobom na Prokurative i napišite ime kućice s koje biste voljeli kušati jelo.
@dalmatinskiportal VODIMO VAS NA ADVENT NA PROKURATIVAMA Darujemo četiri čitatelja i njihovu pratnju s jelom po izboru. Označi osobu i u komentaru ostavite ime jedne od kućica - Bajamonti, Sette Sorelle, Fat Boar i Porta. Kako nam je bilo na pretasting eventu u Metrou pogledajte u videozapisu. #advent #prokurative #split #dalmacija #metro #gastronomia #restorani #hrana #bozic #darivanje #dalmatinskiportal original sound - Dalmatinski portal