Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Volonteri udruge 'Toma Arhiđakon' i ove godine pozivaju na splitsku Noć muzeja
Regnum Croatorum Piše: Mate Božić

Volonteri udruge 'Toma Arhiđakon' i ove godine pozivaju na splitsku Noć muzeja

Aktivno će sudjelovati u obilasku postava muzejske izložbe prigodno odjeveni u ranosrednjovjekovne odore povijesne postrojbe 'Praetoriani Croatorum'

Članstvo Udruge studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' - ISHA Split već peti put zaredom volontira i aktivno sudjeluje u splitskoj Noći muzeja. Sve je započelo 2014. kada su u studentskoj akciji volontiranja uz splitske 'Arhiđakone' sudjelovali i članice i članovi udruge 'Studenti za studente'. Na taj je način volontiranje po prvi put organizirano u nekoliko splitskih muzeja: Muzeju športa - Kući slave splitskog športa, Hrvatskom pomorskom muzeju, Muzeju grada Splita, Etnografskom muzeju i Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. 

Četrnaesta Noć muzeja u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva odvija se pod geslom: Muzeji - inovacije i digitalna budućnost, a volontere udruge 'Toma Arhiđakon' ove godine pronaći ćete u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, gdje će aktivno sudjelovati u obilasku postava muzejske izložbe prigodno odjeveni u ranosrednjovjekovne odore povijesne postrojbe 'Praetoriani Croatorum'. Osim toga, 'arhiđakonke' i 'arhiđakoni' će biti na raspolaganju svim posjetiteljima i u Galeriji umjetnina te već tradicionalno Hrvatskom pomorskom muzeju. 

Također, povijesna postrojba 'Praetoriani Croatorum' sudjelovat će i u prezentaciji planiranih aktivnosti oživljene povijesti starohrvatskog razdoblja tijekom 2019. uz popratno izlaganje najnovijih historiografskih spoznaja o pojavi, rasprostranjenosti i značenju hrvatskog imena tijekom ranog srednjeg vijeka (Mate Božić) . Prezentacija i izlaganje će započeti u 20 sati u obnovljenim prostorima Kneževa dvora na kliškoj tvrđavi. 

Vaša reakcija na temu