Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pexels Za zdrava crijeva - šalica kefira dnevno
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Za zdrava crijeva - šalica kefira dnevno

Jedenje (ili pijenje) probiotika jedan je od najboljih načina za davanje prioriteta vašem crijevnom mikrobiomu. Dakle, ako želite napuniti svoj mikrobiom - samo naprijed i konzumirajte svu svoju omiljenu probiotičku hranu poput kimchija, jogurta, kombuche i kiselog kupusa

Jedna probiotička namirnica za koju možda niste čuli je kefir. Drevni fermentirani mliječni napitak, kefir je u osnovi rođak jogurta, ali s još više probiotika i pikantnim okusom. Uronimo u dobrobiti kefira i kako ovaj ukusni fermentirani napitak možete učiniti dijelom svoje wellness rutine.

Što je zapravo kefir?

Ljudi već tisućama godina mute kefir koristeći bakterije, kvasce i druge mikroorganizme koji se nazivaju kefirna zrnca (kolonije kvasca i bakterija mliječne kiseline koje izgledaju poput sićušnih kuglica gela). Slično onima koji se koriste za kiselo tijesto, kada se kefirna zrnca dodaju mlijeku i ostave 24 sata, mikroorganizmi se razmnožavaju i time započinje proces fermentacije, pretvarajući laktozu u mliječnu kiselinu.

Iako kefir nije veganski, moguće je napraviti napitke od kefira od nemliječnog mlijeka ili vode. Naravno, vodeni kefir ne sadrži istu količinu proteina kao mliječni kefir. Kefir možete i kupiti u trgovinama, a možda ga baš ovaj mjesec možete pronaći i na akciji u novom katalogu Studenca!

Riječ je prevedena s turskog i otprilike znači 'dobri osjećaji', a odnosi se na učinak pića na tijelo. Iako se na okus i teksturu kefira možda treba malo naviknuti, on može biti ukusan i hranjiv dodatak vašoj prehrani. Evo, dakle, nekih zdravstvenih dobrobiti konzumiranja kefira...

Pomaže zdravlju crijeva

Kefir se može pohvaliti snažnim probiotičkim svojstvima, jer sadrži više od 30 sojeva bakterija i kvasaca, koji mogu pomoći u zdravlju crijeva i stoga, za mnoge, može pomoći u poboljšanju probave. Zašto? Jer unošenje fermentirane hrane, kao što je kefir, povećava raznolikost korisnih bakterija u crijevima. A više raznolikosti znači i zdravija crijeva.

Izvor vitamina B12

Vitamin B12 je odličan za održavanje zdravlja živaca i krvnih stanica. Kefir je obogaćen hranjivim tvarima kao što je vitamin B12 pa može biti izvrsna opcija za one koji slijede vegetarijansku prehranu. Proces fermentacije kefira također može povećati dostupnost njegovih hranjivih tvari, što znači da bismo mogli dobiti još više hranjivih tvari iz kefira nego iz običnog mlijeka.



Pomaže u promicanju zdravlja kostiju

Nadaleko je poznato da konzumiranje kalcija potiče razvoj jakih kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. Stoga je dobro što je tradicionalni kefir dobar izvor kalcija. Zapravo, 1 šalica kefira može sadržavati više od polovice preporučenog dnevnog unosa kalcija.

Snažan je izvor proteina

Kefir je snažan izvor aminokiselina i proteina. S obzirom na to da oni pomažu mišićima da se obnavljaju i rastu, nije teško shvatiti zašto su neki sportaši vodu zamijenili kefirom nakon treninga. 

Ima niži udio laktoze

Zahvaljujući procesu fermentacije, kefir uglavnom ima niži sadržaj laktoze od ostalih mliječnih proizvoda poput mlijeka (zapravo, tijekom fermentacije smanjuje količinu laktoze u mlijeku za oko 30%).

U jednoj studiji, ljudi s intolerancijom na laktozu izjavili su da je kefir smanjio njihove plinove za pola u usporedbi s mlijekom. Neki ljudi s intolerancijom na laktozu stoga mogu puno bolje podnijeti kefir nego čašu mlijeka. Međutim, to ovisi o vašem stupnju netolerancije pa je dobra ideja dobiti personalizirani savjet u vezi s tim.

Poboljšava kontrolu šećera u krvi

Studija iz 2014. o vezi između crijevne mikrobiote, probiotika i dijabetesa sugerira da česta konzumacija probiotičke hrane i pića može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi u vašem tijelu i smanjiti otpornost na inzulin.

Vaša reakcija na temu